Проектът предвижда инсинераторът да бъде изграден на площадката на ТЕЦ

...
Проектът предвижда инсинераторът да бъде изграден на площадката на ТЕЦ
Коментари Харесай

"Демократична България": Парите за инсталацията за RDF да отидат към болниците

Проектът планува инсинераторът да бъде построен на площадката на Топлоелектрическа централа " София ".

© Николай Дойчинов Планираните общо 310 млн. лева за създаване на апаратура за изгаряне на RDF в София да бъдат пренасочени към ограничения за ограничение на епидемията от ковид. Това предлага групата на " Демократична България " в Столичния общински съвет в своя декларация.

Съоръжението, което е част от цялостния план за ръководство на отпадъците в София, наподобява все по-реално откакто през декември Европейската комисия разгласи, че ще отпусне 90.3 млн. евро за него, а другата част от парите ще пристигна под формата на заем от 67 млн. евро, който градът ще вземе от Европейската капиталова банка.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики От Демократична България оферират точно този контракт за заем от 67 млн. евро. (или 130 млн. лева.) да бъде преустановен, с цел да резервира София оптималната платежоспособност, от която да се възползва при нужда за справяне с рецесията. Европарите по оперативна стратегия " Региони в напредък " (180 млн. лева.) пък да бъдат незабавно пренасочени към оборудването на лечебни заведения и повишение на енергийната успеваемост на учебни заведения и общински здания посредством саниране и монтиране на фотоволтаични и отоплителни панели.

Втори удар

След като през декември от Демократична България желаеха да се организира референдум, на който жителите да решат дали да бъде издигната инсталацията за горене на боклуци, в този момент споделят, че до няколко дни най-вероятно ще внесат такова предлагането за гласоподаване в общинския съвет. " Условието беше 1/5 от съветниците да ни поддържат. Успели сме да реализираме броя ", разяснява пред " Капитал " ръководителят на групата на " Демократична България " в съвета Методи Лалов.

Възможността да се пренасочат средства за планове, предпазени и финансирани по оперативни стратегии, за други в този момент предпочитани планове, свързани с ковид, към този момент остава под въпрос. За такава тактичност се мисли и по други линии и се търсят способи. " По-добре е обаче напълно да се откажем от инсинератора и да си спестим 130 млн. лева, желано като съфинансиране. Целта не е да вземем едни пари и да ги изхарчим за нещо с опасности и неефективно е безсмислено. Трябва да се отърсим от мисленето да се харчи непременно ", разяснява Лалов.

Спорният план

Проектът планува апаратура за изгарянето на RDF, която да е обвързвана със системите на " Топлофикация София ", тъй че централа да създава комбинирана сила - 55 мегавата (MW) топлинна и 19 MW електрическа, като за задачата ще употребява към 180 хиляди боклуци годишно - количество, за чието оползотворяване в този момент общината заплаща по над 10 млн. лева всяка година.

Според калкулации на " Демократична България " настоящето столично дружество за механично отнасяне на боклуци обаче създава към 60 хиляди тона RDF на година. " Ако не достави това количество гориво - 180 хиляди тона боклук, Столичната община ще би трябвало да заплаща наказателна клауза. Освен в случай че не го достави от другаде, от Италия да вземем за пример, " нападна Лалов. И напомня, че София крие данните, които дава на Европейската комисия за одобряването на плана.

Различни времена

Въпреки различията до каква степен е екологичен и преференциален плана, общината го пази с аргумента, че с построяването столичното парно ще икономисва към 11% от потреблението на газ или към 10 млн. евро на година.

" Основната хипотеза на плана за изгарянето на боклуци е добитата топлота да замества скъпия природен газ с референтна цена от 200-270 евро/1000 м³. Сегашните пазарни равнища са два пъти по-ниски и няма изгледи това да се промени. Не е изненада, че, макар двете неоправдателни присъди по ЗДОИ, анализът " Ползи-разходи ", който съдържа стрес проби за разнообразни ценови сюжети, остана единственият изцяло засекретен документ ", напомнят от Демократична България.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР