Проектът Опазване на червеногушата гъска по прелетния ѝ път е

...
Проектът Опазване на червеногушата гъска по прелетния ѝ път е
Коментари Харесай

ЕРП Север подкрепя проект за опазване на червеногушата гъска

Проектът „ Опазване на червеногушата гъска по прелетния ѝ път " е ориентиран към запазване на международно застрашената червеногуша гъска, която зимува и в България. Това е първи по рода си план, обхващащ целия миграционен път на международно застрашения тип червеногуша гъска, както и 100% от международната ѝ популация. Проектът е с дълготрайност от 5 години (септември 2017 - октомври 2022) и включва осъществяване на характерни действия, ориентирани към запазване на типа в 19 целеви региона по целия му миграционен път. Проектът се координира от Българското сдружение за отбрана на птиците в партньорство с още 10 организации в Русия, Украйна, Казахстан и Румъния.

Два от целевите региони в България, попадащи в обсега на плана, са в предпазените зони „ Дуранкулашко езеро " и " Шабленски езерен комплекс ", ситуирани на територията на община Шабла, област Добрич. Една от планувани за осъществяване при създаване на плана действия, която касае електроразпределителното сдружение, е обезопасяване на електропроводи в местата на зимуване на червеногушата гъска в региона на Приморска Добруджа.

Във връзка с осъществяването на плана, в съгласуваност с Българско дружество за защита на птиците, ЕРП Север взе интензивно присъединяване в активността за понижаване на риска от конфликти на птици с въздушни електропроводни линии 20 kV, намиращи се в региона на Регионален център Добрич. Единият електропровод е в региона на Крапец, а другият е сред село Дуранкулак и къмпинг Космос, като общата дължина е към 4 км.

Използваният способ на обезопасяване е посредством слагане на дивертори по двата електропровода. Това са устройства със особено създадени за задачата светлинни отражатели, закачени върху проводниците на избрани дистанции. Те се въртят от вятъра и по този начин притеглят вниманието на птиците към въздушните проводници и ги вършат по-лесно забележими. Маркираните по този метод проводници съвсем изцяло отстраняват конфликта на птици с тях.

Поставянето на диверторите се извърши с дейното присъединяване на електромонтьори от Мрежови измервателен регион Шабла на електроразпределителното сдружение.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР