Проектът обхваща сграда от четири апартамента и постига икономии от

...
Проектът обхваща сграда от четири апартамента и постига икономии от
Коментари Харесай

Ефективна къща

Проектът обгръща постройка от четири жилището и реализира икономии от над 65 хиляди кВтч годишно по отношение на 2010 година, или 90% по-малко от преди, и понижаване на излъчванията на парникови газове от над 12 тона въглероден диоксид годишно.

[Орлин Илиев]
Основни детайли на стандарта Пасивна постройка

Увеличаване

Основни детайли на стандарта Пасивна постройка

Преглед на оригинала [Орлин Илиев] Смаляване
Още по тематиката
Санирането в България: Гори ли стиропорът

След пожара със 70 жертви в саниран блок в Лондон, един въпрос витае в близост: безвредна ли е изолацията? Отговорът е обезпокоителен.
22 юни 2017
Нискоенергийни и екосъобразни къщи

Интересът към пасивното строителство в България пораства, само че осъществените планове са единици
13 май 2016 Българският инженер
Орлин Илиев работи от 7 години в Европейската комисия като управител " Проекти " и инвеститорски надзор на строителни работи, като над 6 години е бил в Съвместния проучвателен център към Европейска комисия в град Испра, Италия. През последната година работи в Службата за инфраструктура и логистика в Брюксел, отговаряща за 70-те здания на Европейска комисия в Брюксел. Преди да стартира работа в Европейска комисия, той е бил управител " Проекти " в " Линднер България " и шеф на " ЕСХА България ". Той също е съосновател на " Информационна група пасивни здания България ", както и на Българската асоциация за изолации в строителството (БАИС) и неин сегашен член.
През 1995 година е приключил магистърска степен по строително инженерство в Университета за архитектура, строителство и геодезия в София.В края на май тази година Орлин Илиев, който работи в Европейската комисия от 7 години, получава премия за план на енергийно ефикасна жилищна постройка в Италия. Екипът на българския инженер употребява приципите на пасивната постройка, с цел да реализира допустимо най-нисък разход на сила. Промененият обект е благосъстоятелност на Съвместния проучвателен център и се употребява от млади откриватели на стаж.

Проектът обгръща постройка от четири жилището и реализира икономии от над 65 хиляди кВтч годишно по отношение на 2010 година, или 90% по-малко от преди, и понижаване на излъчванията на парникови газове от над 12 тона въглероден диоксид годишно. " Идеята за потребление на правилата на пасивната постройка бе моя ", описа пред " Капитал " инж. Илиев, който управлява екипа на плана. Инвестицията в постройката не е оповестена. Но по думите на Орлин Илиев оскъпяването спрямо сходна " типова " едноетажна многофамилна жилищна постройка е към 14% и теоретично би трябвало да се изплати за към 12 години.

Екосградите на Брюксел

Признанието е от EMAS - схемата на Европейската комисия за ръководство и одит на околната среда, а планът е преди всичко в раздел " Най-ефективна локална процедура за икономисване на сила ". Наградите се присъждат на планове, изпълнени в самата Европейска комисия.

" Схемата на Европейски Съюз за ръководство по околна среда и одит (EMAS) е създадена от Европейска комисия за предприятия и организации за оценка, възстановяване и докладване на техните екологични резултати ", споделя инж. Илиев. EMAS е непринуден инструмент, а към май 2016 година над 9000 обекта в Европа са регистрирани по схемата. Тя обгръща всички съществени обекти на комисията в Европейски Съюз, или общо 1.5 млн. кв.м офисно пространство.

От 2015 година постройките на Европейска комисия се реновират интензивно, с цел да бъдат изпълнени условията по тактиките на Европейския съюз за енергийна успеваемост 2020 и 2050. В момента тече конкурс за цялостно реновиране на една от най-големите офис здания на Европейска комисия в Брюксел с РЗП 175 хиляди кв.м.

" След като близо 40% от крайното ползване на сила и 36% от излъчванията на парникови газове в Европа идват от отоплението, осветлението, вентилацията и климатизацията на постройките, за мен това остава най-важното направление за реализиране на задачите за енергийна успеваемост ", разяснява Илиев тематиката за технологиите, които са бъдещето при построяването на екосгради.

Принципите на пасивната постройка

Изграждането на пасивните здания стартира преди близо 30 години в Европа в немския град Дармщат. Основният принцип на този вид строителство е в потреблението на така наречен пасивни източници на сила (слънце, почва, топлота от уреди) за реализиране на допустимо най-ниско ползване на сила от дейни източници. Това се реализира най-много посредством качествена изолираност на външната обвивка на постройката (стени, под, покрив), подобаващи порти и прозорци и ефикасна вентилационна система, посредством която топлината от изходящия въздух се отдава на входящия пресен въздух.

По този метод пасивната постройка употребява с към 90% по-малко топлинна сила спрямо стандартните здания и 75% спрямо типичните нови здания в Европа. Сградата с премия
Сградата е построена на мястото на остаряло строителство от 60-те години. В нея има четири жилището, които се населяват от млади откриватели с едногодишен контракт за стаж в Съвместния проучвателен център (СИЦ) в Испра, Италия. При проектирането екипът на инж. Орлин Илиев е употребявал правилата на пасивните здания, с цел да се реализиран ниски равнища на енергийна консумация. Каменна вата
Основен фактор за енергийната успеваемост на постройката е изолацията на нейната " обвивка " покрив, под и външни стени. В плана за стените е употребена фасадна топлоизолация с каменна вата с дебелина от 24 см. Каменната вата е материалът с най-хубава пожароустойчивост спрямо останалите типове изолации. Подово отопление
Освен фасадната изолираност, спестяването на сила се реализира и посредством различни източници на топлота. Такива са подовото отопление, за което се употребява затоплената вода от газов бойлер. По-любопитно е потреблението на топлината на почвата за загряване на свежия въздух, който влиза в постройката през специфичната вентилационна система. При дълбочина от 1,5 м температурата на почвата е относително равномерна през цялата година. Инсталирани са полиетиленови (PE-X) тръби, които да употребяват относително постянната температура, а главната подова изолираност подсигурява, че няма да бъде изгубена топлота при прекосяването й от почвата към въздуха в помещението. През прозореца
Без прозорци и порти, които да дават отговор на равнището на изполация и на вентилацията в пространствата, енергийната успеваемост мъчно може да бъде реализирана. А измежду забележимите резултати на несъответствуваща дограма е конденза. В постройката са сложени прозорци с двоен стъклопакет (три стъкла) с газ аргон сред тях, който усъвършенства общия коефициент на топлопреминаване на дограмата. Завършен план
Целият развой от правенето на задание за плана до завършването на постройката лишава близо три години. Това е най-топлоизолираната постройка в комплекса, пъврата постройка, която употребява геотермална сила за отопление на въздуха и първата, оборудвана с трислойни прозорци. Резултатът от напъните на екипа е сполучлив освен поради признанието, което получават от EMAS. С употребяваната идея се реализира близо 10 пъти по-ниска консумация на сила в съпоставяне със остарялата постройка или по-точно от 280-300 кВч/кв.м. спада до 18-25 кВч/кв.м. годишно. Награждаването
Ирене Сука (вляво), общоприет шеф на Дирекция Човешки запаси на Европейска комисия и ръководител на Управителния съвет на EMAS, Майве Руте - заместител общоприет шеф на Съвместния проучвателен център в Испра и инж. Орлин Илиев на церемонията за премиите EMAS 2018 на Европейска комисия.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР