Проектът на Национална стратегия за детето (2019-2030 г.) ще бъде

...
Проектът на Национална стратегия за детето (2019-2030 г.) ще бъде
Коментари Харесай

Бисер Петков: Обсъжданията за Национална стратегия за детето продължават

Проектът на Национална тактика за детето (2019-2030 г.) ще бъде модифициран до реализиране на взаимноприемливи текстове в границите на продължаващото публично разискване. Това сподели пред публицисти общественият министър Бисер Петков, който беше помолен да разяснява продължаващите митинги към плана на документ, съобщи Българска телеграфна агенция.

Той напомни, че към този момент беше оповестено от ДАЗД и МТСП, че публичните съвещания не престават до края на май, като задачата е да бъдат признати такива текстове, които да изчистят страховете на някои от родителските организации. " На този стадий планът на тактика няма да бъде придвижен към приемане от Министерски съвет, а ще се даде опция да продължат полемиките и в разискванията да се преодолеят тези страхове, които основава планът на тактика ", сподели Бисер Петков.

" Ние не споделяме,че непременно тази тактика би трябвало да се одобри, демонстрираме нужната еластичност, вслушваме се в мнението на обществото, в предложенията на родителските организации, по тази причина разискванията не престават. Да се надяваме, че до края на май ще получим градивни оферти ", добави Бисер Петков.

По думите му е значимо повече хора да се срещнат с текста на тактиката. В разискванията ще вземат участие както специалистите, подготвили документа, по този начин и тези, които имат нови оферти по него. Целта е да се стигне до нужното единодушие за подобен народен стратегически документ, с цел да може тактиката да проработи, сподели Бисер Петков.

Попитан за недоволството към текста за експлицитната възбрана на телесното наказване, министърът сподели, че този текст е провокирал бурна социална реакция, само че е значимо да се разбере какво се има поради с него. Стратегията цели насърчаването на родителите да употребяват такива способи на образование, които не уронват достолепието на децата. Текстът може да претърпи някакви промени, с цел да не се свежда до въпроса дали може родителят да плесне детето си, сподели още Петков.

Родителите и фамилията имат съществена отговорност за възпитанието на децата, а тактиката задава и активизира напъните на всички институции за поддръжка на фамилията за насърчаване на капацитета на децата, това е нейната цел, акцентира Бисер Петков.

Попитан дали са основателни страховете, че обществените служби ще придобият прекалено много права, с цел да лишават деца, министърът сподели, че тактиката не е нормативен документ, той не дава права на обществените служби повече от тези, които сега Закона за протекция на детето им дава. Това са ограничения за протекция, планувани в закона, които се ползват в поредност, като отнемането на детето от фамилията е последна мярка и тя се постанова от съда, сподели министърът. Той добави, че съдът е този, който взема решение дали детето ще бъде настанено в приемно семейство или в някаква форма на резидентна грижа.

Петков означи, че в България има доста деца, които остават на грижата на страната и фамилиите по разнообразни аргументи отхвърлят да се грижат за тях. Според министъра би трябвало да има развита система за протекция на децата и дружно с всички организации, които работят в тази област, да се откри салдото сред присъединяване на родителите, на фамилията, което и тактиката признава, че е водещото, и поддръжката, която надлежно страната би трябвало да дава, както и средствата и ограниченията, с които да го прави.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР