Проектът на изхода към магистрала Хемус беше на американския хедж

...
Проектът на изхода към магистрала Хемус беше на американския хедж
Коментари Харесай

Сделка в края на града

Проектът на изхода към автомагистрала " Хемус " беше на американския хедж фонд управител Майкъл Карш и българския сериен бизнесмен Кирил Петков.

[ "Би Ди Си "]
Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Проектът на изхода към автомагистрала " Хемус " беше на американския хедж фонд управител Майкъл Карш и българския сериен бизнесмен Кирил Петков.

Моделът на търговски парк в покрайнините на града не се наложи като всеобщ в България, като огромните вериги всекидневно си строят лични единични обекти. В София има едно изключение - ритейл паркът Jumbo Plaza на изхода към автомагистрала " Хемус ". Малко над 10 години след концепцията за общата комерсиална зона с един притежател тя има нов собственик. По информация от имотния бранш договорката е за малко под 20 млн. лева и е на рекордно ниска рентабилност от към 7.5%.

Проектът с 30 000 кв.м комерсиална повърхност към този момент е част от портфолиото на капиталовото сдружение " Уестан гроут капитал " (Weston Growth Capital), познато до неотдавна като " Инниммо инвестмънтс ", на Валери Вълчев, който има вложения във финансовия бранш. Така софийският парк по сходство на пловдивския минава от задграничен фонд към локален притежател. Инвеститори в Jumbo Plaza до момента бяха американският хедж фонд управител Майкъл Карш и българският сериен бизнесмен Кирил Петков. Те ще се концентрират върху растящия си бизнес с биохрани и добавки.

Серийният бизнесмен Кирил Петков беше управител на плана още от основаването му, а в последните месеци преди договорката - и акционер

Фотограф: Надежда Чипева Още по тематиката
Защо ми е портфейл, когато има phyre

Българска компания прави поръчка за наличие на пазара на цифрови разплащания
15 юни 2018
Българските fintech компании са обработили над 650 млн. лева през 2017 година

Paysera е икономисала 1.2 млн. лева такси за междугранични преводи
28 фев 2018
Стани мой оценител

Най-голямата компания в бранша – " Адванс адрес експертни оценки ", има нов притежател и проекти за разширение на бизнеса
10 фев 2017
Алхимия на предприемачеството

Кирил Петков търси секторите, които по принцип не си приказват, с цел да ги срещне с нови артикули
25 дек 2014
Българска бактерия в Манхатън

Как локален пробиотик стана най-продаваната хранителна добавка в Ню Йорк
6 сеп 2014
Парк с четирилистна детелина

След една година в София ще отвори порти първият търговски парк
17 юли 2009 Историята на пионера

Проектът за Jumbo Plaza се ражда в последния миг преди рецесията - земята е купена през 2007 година, като в терена от 70 дка и построяването на прилежащата инфраструктура са вложени към 7 млн. $ в интервала 2007-2008 година За времето си Black Gold Park, както е първичното име на плана, е пионер в сегмента на ритейл парковете в покрайнините на София. Ключово е местоположението му - в непосредствена непосредственост до три основни пътни артерии - " Ботевградско шосе ", " Околовръстния път " и автомагистрала " Хемус ", а неотдавна и Северната дъга.

Концепцията на вложителя - американският хедж фонд Karsch Capital на Майкъл Карш, наподобява сполучлива, изключително на фона на почналата месеци по-късно световна финансова рецесия. Още при основаването на комерсиалния парк концепцията е в него да бъдат събрани магазини, предлагащи артикули от най-ниския към междинен ценови сегмент в разнообразни пазарни категории. Така, макар че на процедура отваря в средата на 2010 година, когато рецесията мощно се усеща и потреблението е свито, обектите в парка резервират релативно постоянния си поток от гости.

Моделът на парка е, че притегля част от жителите си нетипично дълготрайно. С няколко от фирмите - така наречен anchors, са подписани контракти за отдаване чартърен на земята с правото на градеж, като периодите на множеството от тези договори са за по 33 години, а част от тях са за по 25 година Групата включва Jumbo, " Лидл ", веригата дрогерии dm, веригата за техника " Зора " и McDonald’s. Общо магазините им заемат към половината от плануванаъа за застрояване 30 000 кв.м повърхност в парка. Останалите търговски обекти в Jumbo Plaza са със общоприети наемни контракти, които също са относително дълготрайни - за не по-малко от 10 години. В тази група са отворилият през предходната година магазин на датската мебелна верига Jysk, търговецът на тапети Mini Max, магазинът за обувки Paolo Botticelli. Съвсем скоро следва отварянето и на още два фешън марката - турската верига за облекла и аксесоари LC Waikiki, чийто обект към този момент се строи, и полската верига за обувки CCC, построяването на чийто магазин ще стартира идващия месец.

Проектът включва и огромен паркинг с над 1000 паркоместа - или както изяснява Кирил Петков, концепцията е била на всеки 100 кв.м комерсиална част да има четири паркоместа. Целта е да може да се отговори на евентуалния мощен клиентопоток - по думите на мениджъра единствено по автомагистрала " Хемус " в пикови интервали минават по към 4000 автомобила на час.

Иначе месечно в Jumbo Plaza минават по 60-80 хиляди души, като в празничния декември броят на посетителите доближава до 120 хиляди, споделя Петков. Около 20% от клиентите са пътуващи, само че главната част са хората, които живеят в най-близките до комплекса квартали - " Враждебна ", " Левски ", " Сухата река ". Удобният транспортен достъп и отстоянието единствено на 15 минути с автомобил от центъра, както и съществуването на спирка на градския превоз в границите на самия парк също " водят " гости.

През последните 4-5 години регистрираните от магазините обороти порастват с по към 20% годишно, сочат наблюденията на мениджмънта на парка. Приходите на самия вложител от наеми са от порядъка на 800 хиляди $ годишно, показва Петков. Като самопризнание за положителното ръководство на плана, от пролетта на 2018 година мениджърът получава и акционерно присъединяване в него - делът му е 27.28%.
Валери Вълчев влага най-вече във финтех компании, само че има и дълготраен опит в ритейл бранша

Фотограф: Капитал Купувачът

Валери Вълчев е някогашен съучастник и първи основен изпълнителен шеф на консултантската компания за бизнес парцели Forton International, която е част от групата на имотния холдинг AG Capital. В момента дяловите му участия включват най-вече компании от финтех бранша, част от които са обединени под шапката на " Уестан гроут капитал ". През 2012 година компанията му " Инниммо финансови услуги " закупи българското дъщерно сдружение за потребителско кредитиране на френската банкова група Societe Generale – " КредиБул ", което сега се развива като компания за електронни пари и платежна институция под името " Пейнетикс ". В началото на предходната година част от портфейла на " Уестан " стана и оценителското сдружение " Адванс адрес експертни оценки ", което до тогава беше благосъстоятелност на AG Capital.

Продажба към сътрудник

Решението на вложителите за разлъка с плана идва около желанието им да се концентрират върху другото си взаимно начинание - натуралната хранителна добавка Proviotic. Едноименната българско-американска компания направи дебют на пазара в Съединени американски щати с създавания с един от вариантите на Lactobacillus bulgaricus пробиотик, а към този момент добавката се продава и на доста други пазари. По думите на Петков приходите за 2017 година са от порядъка на 2.5 млн. $, или с 20% повече по отношение на година по-рано, а упованията са този ритъм на напредък да се резервира и през 2018 година Плановете на вложителите пък са да се концентрират в по-голяма степен върху новаторския си бизнес за сметка на недвижимите парцели и да навлязат по-сериозно в нишата на биоконсервантите.

Самият избор на нов собственик на парка се оказва много елементарен - Валери Вълчев е зает с плана съвсем от самото му начало, защото посредством едно от сдруженията си построява магазина на dm в парка. " Той беше човек, който от началото е с нас и знае доста добре по какъв начин се развива планът ", споделя Кирил Петков.

" На процедура ние сме единственият външен вложител в Jumbo Plaza още от 2010 година Тогава взехме право на градеж и построихме магазин, който дадохме чартърен на dm дълготрайно ", споделя и самият Вълчев. Инвестиционното му сдружение " Уестан гроут капитал " е главният акционер в компанията " София ийст плаза ", която е новият едноличен притежател на " Би Ди Си " – компанията, през която американските вложители и Кирил Петков ръководят плана. Останалите акционери в плана са " сътрудници, с които сме вложили в други планове ", прецизира новият притежател, без да ги посочва. А сривът на Търговския указател прави имената им краткотрайно невидими.

Цената на договорката е загадка, само че за нея може да се съди по изтегленото от новия притежател финансиране от Пощенска банка за над 10 млн. евро (инвестиционен заем от 9.9 млн. евро и кредитна линия от 282 хиляди евро). Вълчев и новият му сътрудник в " Уестан " - Светослав Димитров, някогашен ръководещ сътрудник в адвокатската адвокатска фирма " Пенков, Марков и сътрудници ", прецизират, че част от сумата е предопределена за строителството на идващите магазини в Jumbo Plaza. Но пък купувачите би трябвало да са обезпечили и най-малко 10% личен запас.

По-широко отворени порти

Първата стъпка към запълването с наематели е през към този момент контрактуваните магазини на LC Waikiki и на CCC. По думите на Вълчев те ще заемат към 2100 кв.м от оставащите 8500 кв.м, планувани за нови търговски обекти. Междувременно новите притежатели са в контакт и с пет евентуални нови наемателя, които вероятно биха заели общо към 4000 кв.м. " След средата на септември считаме, че с част от тях към този момент ще подпишем, и следващата година през март може би ще са подготвени първите от тях ", показва новият управител.

Предстои и смяна в тактиката по отношение на бъдещите наематели в Jumbo Plaza. " Досегашните вложители са били постоянно много консервативни и са желали там да участват най-хубавите търговци в региона си. Ние ще стъпим върху това, само че ще отворим цедката към наемателите малко повече ", изяснява Вълчев. Увереност му дава дългогодишният му опит в ритейл бранша и като вложител, и като съветник - една от фирмите му, " Инниммо адвайзърс ", е съветник на Mall Varna повече от 10 години. " Почти всички ритейл наематели ги познаваме и се усещаме доста спокойни, че можем да довършим това, което е стартирано, и да затвърдим този план като най-успешния ритейл парк ", добавя той. Двамата с Димитров описват, че фокусът ще е върху привличането на малко повече фешън наематели с налични цени. Плановете им включват състезателен магазин, зоомагазин, мебелен магазин.

Колкото до развиването на плана от капиталова позиция, новите притежатели настояват, че гледат на него по-скоро като на финансова инвестиция, а не толкоз като на влагане в недвижими парцели. " Приемаме, че тя е част от портфолийните ни вложения, като фокусът ни остава върху фирмите ни, предоставящи финансови услуги ", прецизира Димитров. " Направили сме 10-годишно финансиране и считаме да държим плана и да го развиваме дълготрайно ", добавя Вълчев.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР