Проектът на гиганта Rio Tinto Ядар, който е за добив

...
Проектът на гиганта Rio Tinto Ядар, който е за добив
Коментари Харесай

Спорният проект за литиеви мини на стойност $2 милиарда в Сърбия е замразен

Проектът на колоса Rio Tinto " Ядар ", който е за рандеман на литиеви мини в Сърбия, е замразен. Това съобщи министърът на минното дело и енергетиката на Сърбия Зорана Михайлович, представена от локалните медии. Инвестицията за $2,4 милиарда стопира най-много поради публичен напън, разясняват сръбски специалисти.

По разпореждане на управляващите сега текат изследвания за оценка на въздействието на плана върху околната среда.

" Все още няма подписан непрекъснат контракт сред Сърбия и компанията Rio Tinto, без значение от изказванията, които слушаме от месеци ", разяснява Михайлович.

Тя акцентира, че съгласно закон от 2006-а година право на употреба се утвърждава за дадена компания, която преди този момент е получила право за изследване.

Въпреки това, няма обвързващ документ, който да споделя, че Сърбия би трябвало да заплати вреди на Rio Tinto, в случай че компанията получи възбрана за разкриване на литиева мина, както се случва за момента. Тоест, страната няма да заплаща неустойки на колоса, даже планът да не тръгне след края на екологичните експертизи.

Юристите на компанията обаче считат да оспорват тези изказвания.

Rio Tinto е в Сърбия от 2004-а година, когато е съществувал закон, съгласно който тези, които получат позволение, могат да правят изследвания, само че нямат правото да експлоатират литиеви мини без извършен и извоюван търг, а след това и подписан непрекъснат контракт със сръбската страна.

Законът обаче беше изменен през 2006-а година. С смяната беше позволено на тези, които към този момент са получили права за изследване, автоматизирано да получат и право за употреба.

В началото на декември стотици хора блокираха основни пътища и мостове в Белград и Нови Сад, с цел да стачкуват против новите закони, които съгласно тях ще улеснят бизнеса на задграничните вложители в минната промишленост, причинявайки необратими вреди на околната среда.

Ако въпреки всичко получи позволение, Rio Tinto чака планът " Ядар " да сътвори 2100 работни места по време на градежа и 1000 нови работни места за рандеман и преправка, откакто стартира производството.

Първото продаваемо произвеждане се чака през 2026-а година, а цялостната продуктивност до 2029-а. При цялостен потенциал мината ще създава 58 000 тона литиев карбонат, 160 000 тона борна киселина и 255 000 тона натриев сулфат годишно.

През 40-годишния живот на мината, Rio Tino ще създаде 2,3 милиона тона литиев карбонат. Проектът ще трансформира компанията в една от десетте най-големи производители на литий в света.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР