Проектът на EVN Живот за царския орел (Life for safe

...
Проектът на EVN Живот за царския орел (Life for safe
Коментари Харесай

Подкрепете проект на EVN за опазването на царския орел в България!

Проектът на EVN „ Живот за царския орел ” ( Life for safe grid) е измежду 15-те план а, номинирани от Eвропейската комисия (ЕК) за годишните награди LIFE 2020. Неговата съществена цел е да се понижи смъртността при царския орел (Aquila heliaca), причинявана от контакт с въздушни електропроводи. Проектът се състезава в три категории – Околна среда, Природа и Действия по климата. Победителите ще бъдат определени след онлайн гласоподаване измежду жителите в Европейски Съюз, които имат опция да избират всред 15-те финалиста.

За да подкрепите план ът на EVN „ Живот за царския орел " ( Life for safe grid) за премията „ LIFE Citizens’ Prize “ от Европейска комисия, гласувайте онлайн на

.

Срокът за гласоподаване е до 21 октомври. Съгласно регламента спечелилите се дефинират след събран максимален брой гласове по категории. Резултатите ще бъдат оповестени на 21 октомври в Брюксел като част от „ ЕU Green Week 2020 ”.

Проектът се осъществя в интервала 2013 – 2018 година от Електроразпределение Юг (част от EVN) в партньорство с Българското сдружение за отбрана на птиците (БДЗП) в 8 особено предпазени зони от НАТУРА 2000 – в регионите на Сакар (общини Елхово, Тополовград, Болярово), Ямбол, Сливен и Харманли. Така Електроразпределение Юг стана първата инфраструктурна компания в България, координиращ бенефициент на план по стратегия LIFE.

По данни на Българско дружество за защита на птиците за последните шест месеца броят на царските орли в България набъбна с още шест нови двойки и доближи 35, което е връх за последните 20 години.

Общата стойност на план а е 4 млн. евро, като част от средствата бяха обезпечени от стратегия LIFE , а останалите – от Електроразпределение Юг.  

В рамките на план а EVN извърши следните действия:

-Положени общо 43 км нови подземни кабели, които замениха рискови за птиците 70 км въздушни линии.

-Изградена 42 км ПАС система (изцяло изолирани проводници) по въздушни електропроводи.

-Монтиране на защитни изолации на 2340 електрически стълба.

-16 нови трафопоста и една нова основна станция.

-Монтирани 10 „ кацалки “ за птици, които отстояват на избрана височина от проводниците и разрешават птиците да кацат безвредно.

-Изградени профилирани механически уреди като мостово оборудване за прекосяване на подземни кабелни линии над река; пластмасови решетки за птици и други

Царският орел е предпазен тип включен в Червената книга и в листата на световно застрашените типове на Международният съюз за отбрана на природата и естествените запаси (IUCN). В България предпазената птица битава главно района на Сакар и Западна Странджа.

Информация за LIFE Awards finalists 2020:
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР