Проектът на бюджета за 2024 г. създава предпоставки за дисбаланси

...
Проектът на бюджета за 2024 г. създава предпоставки за дисбаланси
Коментари Харесай

Управителят на БНБ за Бюджет 2024: Има разминавания между фискалната и паричната политика

Проектът на бюджета за 2024 година основава предпоставки за несъответствия в стопанската система, разгласи по време на съвещанието на бюджетната комисия в Народното събрание шефът на Българска народна банка Димитър Радев.

По думите му, по този начин заложения недостиг е прекомерно огромен. В най-хубавия вид той би трябвало да бъде в границите на 1% през идната година и нулев до три години, счита той.

“Не е реалистично да го реализираме, наясно съм. Това1 което е реалистично обаче, е че би трябвало да бъде заложен явен тренд да се понижи дефицитът в тригодишната прогноза - нещо, което ние не виждаме ”, изясни Радев.

По думите му, точно поради прекомерно високите разноски по отношение на приходите в бюджета инфлацията има причина да пораства, вместо да понижава. Така се получава разминаване сред провежданата политика от Българска народна банка във връзка с парите и тази на министерството на финансите във връзка с бюджета.

Управителят на Българска народна банка обърна внимание също, че заложеният фискален запас не дава отговор на нормативните условия. Минималният му размер остава 4.5 милиарда лв., колкото е сега, само че това е ограничаване единствено до размера на т.нар " Сребърен фонд ". Трябва да има повече пари в него, уточни Радев.

Друга рецензия на Димитър Радев е, че няма нужните буфери в бюджета за плануваните разноски.

Все отново шефът на Българска народна банка означи и две позитивни неща свързани с план-сметката. Първо, той е препоръчан и се чака да бъде признат до края на годината, което ще възстановява бюджетната процедура и второ - има заложени ясни цели, само че към момента има минус по метода, по който те ще бъдат реализирани.
   
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР