Проектът, който предвижда наетите на граждански договор също да внасят

...
Проектът, който предвижда наетите на граждански договор също да внасят
Коментари Харесай

Синдикатите са против пълното облагане на гражданските договори

Проектът, който планува наетите на цивилен контракт също да внасят всички типове осигуровки, среща рецензии освен измежду работодателски, само че и измежду синдикални организации.

Наетите по цивилен контракти към този момент да бъдат наложително обезпечени освен във фонд " Пенсии ", както до момента, само че и за болест, майчинство, безработица и трудова акцидент, както са хората на трудови контракти – това планува план за промени в Закона за налозите върху приходите на физическите лица.

Заедно с останалите данъчни закони, планът ще бъде разискван в комисията по бюджетна политика към Националния съвет за тристранно съдействие.

Представители както на работодателските, по този начин и на синдикалните организации са срещу концепцията гражданските контракти да се таксуват като трудовите. Те предизвестиха, че има риск за прекосяване към сивия бранш, което ще нанесе още по-големи вреди на приходите от осигурителната и данъчната системи.

" Предложената мярка визира забележителна част от свободните специалности, което ще усили внезапно разноските им за наложителни осигурителни вноски, както и ще усили данъчната тежест ", разяснява основният икономист на Конфедерация на труда " Подкрепа " Атанас Кацарчев:

" Ако приемем, че един цивилен контракт има 25% нормативно приети разноски, плюс задължението да се обезпечава наложително единствено за пенсия, при прекосяване към трудови правни отношения отпадат 25 на 100, т.е., базата на данъчната и осигурителната се усилва, и надлежно се минава към възнаграждение на осигурителни вноски за всички осигурителни опасности, което внезапно усилва парите, които лицето ще дължи на страната ".

От синдиката не поддържат предложенията за промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, с които се прави опит за нормативно " стимулиране " при даването на спомагателна информация на контролни органи, за битка против сивата и черната стопанска система.

Общественото разискване в измененията в данъчните закони е до 26-и октомври. Сред тях е и план за промени в Закона за налог върху добавената стойност, с който се предлага удължение на периода до 30 юни 2024 година за използване на нулева ставка на налога за доставката на самун и брашно, с цел да се смекчи въздействието на високите цени на хляба върху най-уязвимите семейства.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР