Проектът изпълняван от ГБС и фирма, която се свързва с

...
Проектът изпълняван от ГБС и фирма, която се свързва с
Коментари Харесай

От 2018 г. България ще може да транзитира с 12% повече газ за Турция

Проектът изпълняван от ГБС и компания, която се свързва с Делян Пеевски беше инспектиран от премиера Бойко Борисов и министъра на енергетиката Теменужка Петкова.

© Капитал Още по тематиката
Тя ще е с потенциал от 10-12 милиарда куб. метра газ, които ще се транзитират към Европа
13 юли 2017
Така страната ще резервира ролята си на транзитьор и след построяването на " Турски поток "
5 юни 2017
Служебното държавно управление одобри мнението си по проблема с съветската компания като изключителна точка на последното си съвещание
3 май 2017

Разширяването на директния газопровод за Турция в сектора Лозенец - Недялско се правят в период и се чака обектът да бъде въведен в употреба през 2018 година Това стана ясно откакто министър-председателят Бойко Борисов и министърът на енергетиката Теменужка Петкова инспектираха обекта в региона на Ямбол в четвъртък (18 август).

Проектът, който е на стойност 42.3 млн. лева без Данък добавена стойност, беше извоюван от консорциум сред " Главболгарстрой ", " ГБС – инфраструктурно строителство " и " Техноекспортстрой ", която се свързва с депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски. Договорът с тях беше подписан при започване на март 2016 година

Крайните периоди за осъществяване на поръчката, възложител, на която е " Булгартрансгаз ", са година и половина (540 дни) от откриването на строителната площадка през юли предходната година.

Каква е задачата на плана

Идеята на 20- километровата права е да усили опциите за пренос на природен газ от България към Турция от 14 милиарда куб. м. до 15.7 милиарда куб. м. годишно. Освен това природният газ ще може да се транзитира и в противоположна посока. Не е ясно обаче каква ще е неговата орис след построяването на " Турски поток ", с което преноса през страната ни ще бъде преустановен. На процедура смисъл от него би имало, единствено в случай че България и " Газпром " се договорят част от количествата съветски газ за Европа да минава още веднъж през страната ни, като един от разновидностите е това да става от посока от Турция.

По думите на премиера Бойко Борисов, с построяването на реверсивни газови връзки европейският газоразпределителен център Балкан ще се зарежда от разнообразни източници на природен газ. " Спазваме европейското законодателството и условията на Третия либерализационен пакет при реализация на плановете, всеки може да заплаща директни такси и да транзитира през България ", сподели още Борисов.

От общ интерес

От министерство на енергетиката показват, че разширението на газопровода е част от план за рехабилитация, рационализация и уголемение на съществуващата газопреносна система, избран за план от общ интерес от Европейската комисия. " Строежът е обвързван с разширение на директния газопровод за Турция и е основен за развиването на съществуващата междусистемна съгласуваност на България с южната ни съседка ", допълват от там.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР