Проектът „Изграждане и внедряване на пилотната система за дистанционно електронно

...
Проектът „Изграждане и внедряване на пилотната система за дистанционно електронно
Коментари Харесай

Експерт: Е-гласуването не отменя гласуването с бюлетина

Проектът „ Изграждане и внедряване на пилотната система за отдалечено електронно гласоподаване “ се реализира от Държавната организация за електронно ръководство (ДАЕУ) дружно с Централната изборна комисия.

Той е част от Стратегията за развиване на електронното ръководство в България, който би трябвало да обезпечи експедитивност и улеснение за гласоподавателите, както и да улесни обработката на големите изборни масиви.

В петък ДАЕУ разгласи, отдалеченото електронно гласоподаване ще бъде реалност за изборите за Европейски парламент през 2019 година

Анализът и рекомендациите на положителните практики за е-гласуване ще бъдат подготвени при започване на ноември, а до 15 ноември ще бъдат извършени три симулации за гласоподаване - за локални избори, за парламентарни избори и избори за Европейски парламент, сподели ръководителят на плана „ Изграждане и внедряване на пилотната система за отдалечено електронно гласоподаване “ Силвия Митева.

- Какво се чака като резултат от плана?

- Основната цел на плана е да бъде построена пилотна система, посредством която в България да се въведена опцията за отдалечено електронно гласоподаване на всички типове избори, които са планувани по Избирателния кодекс. За да се случи цялото това нещо, имаме няколко стадия.

Започваме с разбор на положителните практики в интернационален проект, след което на база на този разбор ще се изготвят рекомендации към българската система – тя какво да включва, както от софтуерна позиция, по този начин и от правна. След това ще се проведат три симулации според Изборния кодекс до 15 ноември на двудневно събитие, обществено, с присъединяване както на ЦИК и ДАЕУ, ще бъдат поканени медии, неправителствени организации, администрации.

- Какво ще съставляват тези три симулации?

- Те ще бъдат за три типа избори - локални, парламентарни и за Европейски парламент. С една и съща система ще се случи това нещо в границите на два дни, като ще обгръща целия развой - от гласоподаване до броене на гласовете. Тези симулации ще бъдат обществени и дебатирани. Те ще дадат част от техническото задание за изпълнителя на бъдещата е-система за гласоподаване. Той ще определен след открита процедурата, която ще бъде оповестена през декември.

- Кога завършва планът?

- Проектът би трябвало да завърши в края на идната година – 31 декември 2018 година, като в границите на идната година определеният реализатор би трябвало да организира пробно електронно гласоподаване, което да тества системата. То ще бъде като действителни избори, само че няма да регистрира резултатът, тъй като е пробно. Въвеждането в действителна употреба на системата е планувано на изборите за български представители в Европейския парламент през 2019 година.

- Какви благоприятни условия дава електронното гласоподаване за гласоподавателите?

- Всеки човек ще може от всяка точка на света от разнообразни електронни устройва да може да упражни правото си на глас.

- А по какъв начин ще се подсигурява отбраната на вота и персоналните данни?

- Със сигурност системата би трябвало да подсигурява тайната на вота, да има опция за невмешателство на непознати лица както при гласуването, по този начин и при преброяването, само че всички тези характерности ще бъдат в допълнение написани на база на изследването, което се прави сега.

- Електронното гласоподаване анулира ли опцията за гласоподаване по обичайния метод?

- Не. Електронното гласоподаване ще става преди изборния ден, само че в случай че решите вие ще може да гласувате и в деня на изборите с бюлетина. Тогава ще се смята този избор за финален. Електронно може да гласувате и няколко пъти, като годен остава последния изработен избор.

- В рамките на какъв интервал ще може да се гласоподава електронно?

- Електронното гласоподаване ще стартира една седмица авансово преди изборите и ще завършва три дни преди самите избори, с цел да могат да се обработят резултатите и да се означи дали обещано лице е осъществило своя глас с цел да могат да се сформират описите. Чисто софтуерно е належащо това време.

Общата стойност на плана за „ Изграждане и внедряване на пилотната система за отдалечено електронно гласоподаване “ е 1 499 959 лева, с финансовата поддръжка на Оперативна стратегия „ Добро ръководство “ 2014-2020 година, съфинансирана от Европейския съюз посредством Европейския обществен фонд.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР