Проектът е в процес на редица търгове, сн. Архив БГНЕС

...
Проектът е в процес на редица търгове, сн. Архив БГНЕС
Коментари Харесай

Древни находки по газовата връзка до Гърция ще се проучват с 3 млн. лв.


Проектът е в развой на редица търгове, сн. Архив БГНЕС

Още един търг по реализацията на медусистемната газова връзка България-Гърция – за археологически изследвания на регистрирани по трасето антични селища и некрополи, бе разгласен от плановата компания " Ай Си Джи Би " в понеделник. За проучванията ще бъдат изхарчени 3 млн. лева без Данък добавена стойност, а кой ще ги извърши ще стане ясно след договаряния с авансово поканени евентуални реализатори.

Проучванията се планува да продължат три месеца. Набелязани за проучване са евентуални археологически обекти, измежду които праисторически селища, могилни некрополи, антични селища и други Целта е те да бъдат проучени в детайли, да се ревизира дали няма и други значими находки на терена, да се реши дали градежът на връзката няма да ги повреди, постановат ли се дейности за опазването им.

Поканените участници в търга са определени на база поискани от тях предложения за осъществяване на археологическите действия. Те ще имат време до 5 юни да преценяват дали ще вземат участие в процедурата.

Това е четвъртият търг за градежа на интерконектора, за който сега се търсят и инженер-консултант, снабдител на тръбите, както и архитект и реализатор на самия градеж.

След няколко месечно закъснение поради обжалване от винарна и компания за парцели, в края на април би възобновена процедурата за инженер-консултант на плана. След като Върховният административен съд отхвърли претенциите, останалите претенденти за поръчката на стойност 8.45 млн. евро без Данък добавена стойност, имат нов период за внасяне на предложения – 28 май,

Напредък има и по търга за доставка на тръбите за построяването на газопровода, чиято дължина на трасето от Стара Загора през Хасково до Комотини е 183 км. От подалите заявление за присъединяване 10 компании, до втория стадий на състезанието са позволени трима претенденти, оповестява компанията на уеб страницата си.

Това са българската " Топливо 2 ", турската " Ерсиваш Челик Бору Санайи А.Ш " и гръцката " Коринт Пайпуъркс С.А. ". Те ще имат право да подадат предложения за поръчката, чиято индикативна стойност е 160 млн. евро без Данък добавена стойност.

Като неотговарящи на авансово заложените критерии за допускане до стадия с офертата са отстранени турските " Ноксел Челик Бору Санайи А.Ш " и " Умран Челик Бору Санайи А.Ш " индийската " Велспун Корп Лимитед ", съветските тръбни фабрики в Загорск и Челябинск и немската " Залцгитер Манесман Интернешънъл ".

Още на по-ранен стадий стана ясно, че от процедурата е отстранена и индийската " Джиндау ", тъй като е присъединила в заявката си и ценово предлагането, което е нарушаване.

Предстои да се види какъв ще е ползата към най-скоро оповестената поръчка -. за реализатор на плана, чиято стойност е 145 млн. евро без Данък добавена стойност.

Миналата седмица стана ясно, че най-накрая плановата компания е получила утвърждението на Европейската комисия за прекачване в бюджета и на 39 млн. евро от българската оперативна стратегия " Иновации и конкурентоспособност ". Парите в началото бяха предопределени за интерконектора със Сърбия, само че планът се забави и стана ясно,че не може да бъде въведен в употреба в периода на деяние на оперативната стратегия. Чака се и решение 10-12 млн. евро да постъпят в плана от гръцките еврофондове.

Останалото финансиране за оценената на 240 млн. евро газова връзка да пристигна посредством заем от Европейската капиталова банка. Българският бюджет от години записва държавна гаранция за 110 млн. евро, която да се употребява за по-изгодни лихвени условия при кредитирането на плана.

Тази гаранция се чака да се задейства в скоро време и да се подпише заемът с Европейска инвестиционна банка, с цел да се премине към същинската част от построяването на връзката. Плановете са тя да бъде пусната в употреба през 2020 г.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР