Проектът е на стойност 68 милиона евро, като 85% от

...
Проектът е на стойност 68 милиона евро, като 85% от
Коментари Харесай

​Започва модернизацията на железопътната линия София - Елин Пелин

Проектът е на стойност 68 милиона евро, като 85% от тях са по механизма за обвързвана Европа. Новата линия е част от железопътен кулоар, който е най-пряката връзка сред Западна Европа и Близкия Изток.

Гара Елин Пелин, Елин Пелин

Преди към час беше направена първата копка до гара Казичане по плана за рационализация на линията София - Елин Пелин, съобщи репортерът на „ По света и у нас “ Александър Марков.

Проектът е на стойност над 130 млн. лева и планува цялостна замяна на железопътните релси, информационната и сигнализационна система. Този план и модернизацията на линията от Елин Пелин до Костенец съставляват най-мащабните модернизационни железопътни планове у нас през последните години, а общата им стойност е малко над 450 млн. евро.

Когато тези два плана бъдат завършени към 2020 година, ще бъде приключена първата скоростна железопътна автомагистрала у нас от българо-сръбската граница до Свиленград на българо-турската.

Влаковете ще се движат с по-голяма скорост от в този момент - до 160 км. в час, а пътуването ще бъде по-безопасно.
Красимир Папуксчийски, дир. на Национална компания „ Железопътна инфраструктура “ : С реализацията на този план нашата железница ще стане по-безопасна и ще даде опция за придвижване на пътнически влакове до 160 км. в час и на товарни влакове - до 120 км. Велик Занчев, заместник-министър на превоза, осведомителните технологии и известията: След завършването на всички предпочитани посоки, през 2023 година ще имаме първата скоростна жп автомагистрала, свързваща сръбската граница с пристанище Бургас, както и с турската и гръцка граница. Пожелавам противоречива работа на изпълнителите съблюдаване на заложените периоди.  © Българска телеграфна агенция
Идеята на българската страна е тировете, които минават на пренос през България, да се качат на товарни композиции и да се движат много по-бързо и страната да печели от железопътните такси.

В момента един тир минава много на ниска цена дистанцията от българо-турската до българо-сръбската граница, пътищата се амортизират, а и отделят голям брой нездравословни излъчвания.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР