Проектът е част от Програмата за финансиране на иновативни стартиращи

...
Проектът е част от Програмата за финансиране на иновативни стартиращи
Коментари Харесай

БАКБ и Столична община ще финансират иновативни предприемачи

Проектът е част от " Програмата за финансиране на новаторски започващи предприятия " на ОГФМСП и става факт с подписването на съглашението за взаимно партньорство сред БАКБ и Столична Община. Зам.-кметът на София Дончо Барбалов дружно с основният изпълнителен шеф на Българо-американска кредитна банка Илиан Георгиев и изпълнителният шеф на БАКБ Лорета Григорова дадоха старт на партньорството по Програмата на 29.06.2018г. в залата на Управителния Съвет на БАКБ на ул. " Славянска № 2 ". На формалната гала участваха: Васил Симов- ръководител на УС и изпълнителен шеф на БАКБ, Ирина Йорданова - ръководител на Съвета за ръководство на ОГФ, Николай Ценков - шеф на ОГФ, общински съветници.

Програмата за финансиране на новаторски започващи предприятия в Столична община съставлява специфична гаранционна скица на ОГФМСП. Тя е създадена за да подтиква развиването на start-up предприятия и да улесни техния достъп до финансови запаси, нужни за реализация на бизнес плановете им. Приоритетни посоки в програмата са нововъведения в региона на осведомителните и информационни технологии, както и нови технологии в изобретателните и реактивните промишлености.

Чрез стимулирането на развиването на тези две сфери програмата показва концепцията за София като новаторски център по европейски модел. Освен софтуерен център и поле за нововъведения Столицата ще може да се осъществя и като изобретателен хъб, с помощта на съдействието сред ОФГМСП, БАКБ и бъдешите бизнесмени.

" Стратегически фокус на БАКБ е поддръжката на зелената стопанска система и финансирането на новаторски планове, свързани с устойчивото развиване. Ние имаме вяра, че младежите носят мощен заряд и техните новаторски хрумвания имат голям капацитет за основаване на бизнес и претовареност. Затова нашата тактика е да ги поддържаме. Част от тази тактика е основаването на плана ни " БАКБ Предизвикателство " за започващи зелени хрумвания и новаторски планове, свързани с запазване на околната среда и развиване на технологиите. Партньорството ни по " Програмата за финансиране на новаторски започващи предприятия " на ОГФМСП обезпечава нужната синергия сред бизнеса, финансиращите институции и общинските фондове ", разяснява Илиан Георгиев, основен изпълнителен шеф на БАКБ.

" Убеден съм, че тази нова гаранционна скица ще даде още една вероятност в дългогодишното партньорско съдействие сред Фонда и банката ", уточни заместник-кметът Дончо Барбалов. " Амбициозната цел, която си слагаме, е София да се трансформира в самобитна Балканска столица на предприемачеството и нововъведенията. Само през този месец София беше хазаин и сътрудник на изключителни начинания, които потвърждават, че вървим в вярната посока. Събития като Европейския фестивал " Уебит ", Балканския хакатон и Европейската цифрова асамблея основават удобна среда в столицата за ускорено развиване на нововъведенията и започващите компании ".

Стартиращите компании, искащи да вземат участие в програмата би трябвало да дават отговор на главните критерии за започващо новаторско дружество т.е. да са компания, основана преди не повече от 3 години и седалището им да е на територията на Столична община. Програмата дава преимущество на дами бизнесмени със приключена образователно-квалификационна степен " Бакалавър " в областта на плана, бизнеси със обществен и екологичен резултат, както и такива, които разкриват нови работни места за безработни.

Програмата дава гаранции до 50%, като оптималният гаранционнен размер на ОГФМСП е 30 000 лева Гаранционният ангажимент е със период до 60 месеца.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР