Проектът Дигитална  култура - наследство за бъдещето е един от

Проектът Дигитална  култура - наследство за бъдещето е един от ...

Дигитална култура - наследство за бъдещето на финала за иновативни проекти във Виена.

Проектът "Дигитална  култура - наследство за бъдещето" е един от финалистите на Innovation in Politics Awards 2018. Целта на проекта е да се осъществи първата програма за дигитализация на историческото наследство на град Пловдив. За да се постигне това, община Пловдив реши да работи с шестте най-важни местни културни институции, където голяма част от културното наследство се съхранява.

По време на проекта бе създаден модерен дигитализиран център, състоящ се от две постоянни съоръжения за дигитализация, както и четири допълнителни мобилни дигитализирани станции, разположени в партньорски културни институции. Като част от проекта е проведено етнографско проучване от представители на ромската общност с цел дигитализиране на местното историческо наследство. Проектът осигури подобрен достъп до музейни колекции и архивни ресурси. Успешно постигна целта си да създаде най-малко 50 000 дигитални обекта, които представят материалното и нематериално културно наследство на община Пловдив.

Innovation in Politics Awards 2018 ежегодно отличават най-впечатляващите инициативи и иновативни практики в публичната сфера. Тази година рекорден брой от шест политически проекта от България успяха да се класират сред финалистите на Innovation in Politics Awards 2018. Те бяха селектирани от международно жури, което одобри 80 финалиста в над 600 номинации. Победителите в осемте категории ще бъдат анонсирани на гала церемония на 17-и ноември в Кметството на Виена, Австрия пред 500 политически, бизнес и културни гости от цяла Европа. Ако "Дигитална  култура - наследство за бъдещето" бъде отличен, кметът Иван Тотев ще приеме наградата във Виена.

Традиционно наградите "Иновации в Политиката" са най-престижното европейско отличие в публичната сфера. Те се връчват всяка година, за да дадат признание на най-смелите, креативни и ефективни политически практики в Европа.

Източник: plovdiv24.bg