Проектът АЕЦ Белене може да бъде рентабилен при определени условия.

...
Проектът АЕЦ Белене може да бъде рентабилен при определени условия.
Коментари Харесай

Васко Начев: Досегашните разходи за Белене не са основание да се харчи още

Проектът АЕЦ " Белене " може да бъде доходоносен при избрани условия. Това сочи експертният отчет, направен от учените в Българска академия на науките по поръчка на държавното управление. Проектът става доста по-жизнеспособен, в случай че в него взе участие страната. Проектът за построяването на втора атомна централа може да бъде осъществен единствено при постигането на финансовите параметри, заложени в разбора, уточни проф. Александър Тасев.
В района се обрисува дефицит на базова мощ от към 2000 мегавата. Най-лошият вид е, в случай че нищо не се прави по плана „ Белене ”, считат от Българска академия на науките.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова сподели, че крайното решение за ориста на АЕЦ Белене ще се вземе откакто данните от отчета бъдат дискутирани в Народното събрание. По думите ѝ би трябвало да се вземе решение за оптималното оползотворяване на платеното съоръжение за втората атомна централа.

Енергийните специалисти Васко Начев и Мартин Владимиров разясниха тематиката в предаването " Нещо повече ".

Докладът на Българска академия на науките добута проблема Белене напълно в края на улицата без излаз. Би могло да има някаква полемика в Народното събрание и до такава степен. Не имам вяра, че ще излезе изрично решение за или срещу. Знаем отношението към плана на политическите сили, показани в настоящия парламент.

Кога се обрисува дефицитът от 2000 мегавата и дали тъкмо ние би трябвало да покрием този дефицит?

Нито Българска академия на науките, нито никой към днешна дата не би могъл да даде отговор на тези въпроси. Динамиката е такава. Затова би трябвало да подхождаме на правилото на минималната неточност, когато избираме разновидности за енергийния микс в страната. От тази позиция би трябвало да се насочим към планове, които са извънредно гъвкави. Дори и да се сбърка, грешката да не е голяма, сподели Начев.

Владимиров означи, че е значимо да се разгласява този отчет. Междинната версия прегледа 90 разновидността за плана и нито един не е финансово преференциален. Инвестициите надвишават възможните облаги. Генерира загуби от 15 милиарда евро единствено за първите 15 години от съществуването си. Загубите не би трябвало да се избиват, а да се минимизират. Изследвахме три вероятни сюжета до 2050-а година. Нова мощ действително не е нужна. И при най-песимистичния се вижда, че вносът може да замести част от потенциалите, става дума за 10-15 %.

Двамата специалисти разясниха мнението е, че най-лошо е да не се прави нищо.

Начев сподели, че към този момент изхарчените пари не трябва да бъдат мотив за продължение на харченето. При положително бизнес държание реакторите биха могли да бъдат осъществени, да вземем за пример в Йордания, сподели Начев.

Казусът постоянно се засилва в верния миг, с цел да ни притиска, означи Мартин Владимиров.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР