Проект за промени в наредба слага край на тесните паркоместа

...
Проект за промени в наредба слага край на тесните паркоместа
Коментари Харесай

Наредба слага край на тесните паркоместа в гаражите

Проект за промени в разпоредба поставя завършек на тесните паркоместа в гаражите. Минималният размер на всяко ще е най-малко 2.75 м широчина, 5.50 м дължина и най-малко 2.40 м височина. Новите правила ще важат от 1 юни 2022 година, само че сега тече публично разискване преди приемането на измененията. Те са оповестени на портала за публични съвещания Strategy.bg и мнения ще се одобряват до 4 януари.

Новите текстове в Наредбата за обмисляне и планиране на комуникационно-транспортната система на урбанизираните територии имат и друга цел - да подтикват използването на електрически автомобили. Във всеки гараж с над 10 места ще би трябвало да има зарядни точки. В публичните здания условието е на всеки 5 паркоместа да има най-малко едно оборудвано със зарядно. При жилищните здания нормата ще е едно на всеки 10 паркоместа да е за електрически автомобил и да има зарядно.

Тези условия няма да се отнасят за съществуващите здания, както и за тези към този момент в градеж. При разработване на план за главен ремонт или за реорганизация на постройката, обаче, ще се изисква да се спазят новите размери на паркоместата, както и зарядните точки.

Промените в наредбата ще урегулират и построяването на автоматизирани системи за паркиране. Става въпрос за етажни паркинги, които се ръководят от компютри, в това число и без наличието на лидера на автомобила.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР