Проект за инвестиционен разход Придобиване на основна бойна техника за

...
Проект за инвестиционен разход Придобиване на основна бойна техника за
Коментари Харесай

Комисията по отбрана одобри: Плащаме близо $1.4 млрд. за 183 бойни машини „Страйкър“

Проект за капиталов разход „ Придобиване на съществена бойна техника за създаване на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада “ поддържа парламентарната комисия по защита. „ За “ гласоподаваха 14 депутати, а „ срещу “ - четирима.

Държавният департамент на Съединени американски щати утвърди евентуалната продажба на България на бронетранспортьори „ Страйкър “ (Stryker), заяви Пентагонът при започване на септември. Корпорацията „ Дженеръл Дайнамикс “ (General Dynamics) е главният снабдител на това въоръжение.

Проектът планува придобиване на 198 бойни и спомагателни машини, 183 от които от семейството Stryker, в състав от : 90 броя ХМ1296 Infantry Carrier Vehicles - Dragoon (ICVD); 17 броя М1126 Infantry Carrier Vehicles (ICV); девет броя М1132 Engineer Squad Vehicles (ESV); 33 броя М1130 Command Vehicles (CV); 24 броя M1133 Medical Evacuation Vehicles (MEV); 10 броя М1135 Nuclear, Biological, Chemical Reconnaissance Vehicles (NBCRV); три броя М98ЗА4 Heavу Expanded Mobility Tactical Truck (НЕМТГ) Light Equipment Transports (LET) в композиция с Modular Catastrophic Recovery System (MRCS); три броя М1120A4 НЕМТТ Load Handling Systems; три броя М984А4 НЕМТT Wrecker; шест броя М978А4 НЕМТТ Fuel Servicing Truck (Tanker).

Прогнозната стойност за закупуването на машините е 1,376 милиарда $ (2 504 320 000 лева, изчислени при курс на щатския $ $1 = 1.82 лева.) без Данък добавена стойност. Заплащането на посочения план на контракта и двата бъдещи контракта за придобиване на бойни муниции е планувано да се извърши за интервал от пет години. Първото заплащане следва да бъде направено тази година.

В плана е записано още, че общата сума по плана е планирана, като поради естеството на договорите по Програмата за задгранични военни продажби, при положение на нужда, смяната на цената на контракта ще се прави по реда на Закона за интернационалните контракти на България. Освен посочените финансови средства, за цялостната реализация на плана за придобиване на бойни и спомагателни машини ще са нужни и други спомагателни разноски за възнаграждение на налог добавена стойност (ДДС), мита и други; възнаграждение на транспортни разноски.

Предвидено е началото на доставките на машините да е през третото тримесечие на 2025 година, а краят да е през първото тримесечие на 2028 година Основното количество бойни и спомагателни машини ще бъде доставено през 2026 година и 2027 година с ритъм на доставките от 10 машини на месец.

На всички машини ще бъде конфигурирано и интегрирано комуникационно-информационно съоръжение, отговарящо на условията на Министерството на защитата (МО) за оперативна и техническа съгласуемост с оборудването, което все още се употребява в Сухопътните войски от състава на Българската войска.

В обсега на плана са планувани още: образование на персонален състав от Сухопътните войски за употреба и техническа поддръжка на всички видове машини и системи; доставка на образователни принадлежности и тренажори за подготовка ; доставка на първичен комплект от аварийни елементи и консумативи; първична логистична поддръжка за подкрепяне на процеса по асимилиране на употребата и поддръжката на машините; мобилни полеви работилници за ремонт и/или възобновяване на бойни повреди.

За обезпечаване на подготовката на персоналния състав и бойните дейности на формированията от състава на механизираната бригада ще бъдат добити съответните количества артилерийски, стрелкови бойни муниции и управляеми противотанкови ракети. Придобиването на бойните муниции ще е обект на спомагателни контракти по програмата на Съединени американски щати за задгранични военни продажби, които се чака да бъдат получени в Министерството на защитата в края на настоящата/началото на идната 2024 година

В МО са разпознати и следните опасности при реализацията на плана: дефицит на финансови средства за реализация на плана, закъснение на реализацията след стартирането - заради мащабите на плана съществува възможност за пораждане на проблеми при реализацията. Евентуално доста закъснение може да попречва постигането на в началото поставените цели и стремежи краен резултат. Този риск може да настъпи при следните рискови събития: веселба в осъществяването на отговорностите по контракта от страна на изпълнителя; несъблюдение на отговорностите, произлизащи от контракта от страна на Министерството на защитата на Република България. Друг риск, посочен от МО, е внезапна смяна на визията и целите за създаване на Въоръжените сили, се показва още в плана.

Изборът на бойна машина на пехотата тече повече от 15 години. Тогава е решен въпросът във връзка с избора на колесната база – дали да бъде колесна, или да бъде верижна, напомня Българска телеграфна агенция. Съобразно средата за сигурност и вижданията на Сухопътни войски се е стигнало до решението машината да бъде колесна, поради географията, терена, размера на страната, разнообразието на дилемите, разяснява началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов.

Никога не бих сложил български военнослужещи в машина, в която се колебая, съобщи командирът на Сухопътните войски генерал-майор Деян Дешков. Работим за създаване на районен център за поддръжка на машини Stryker в Европа, съобщи министърът на защитата Тодор Тагарев. По-далечната цел е консолидиране на български предприятия във веригата от снабдители на „ Дженеръл Дайнамикс “, който е петият в света производител на въоръжение.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР