Проект на Постановление на Министерския съвет за приемане на Кодекс

...
Проект на Постановление на Министерския съвет за приемане на Кодекс
Коментари Харесай

Държавните служители да придобиват имотите си по начин, който да не буди съмнение

Проект на Постановление на Министерския съвет за приемане на Кодекс за държание на чиновниците в държавната администрация е оповестен за публично разискване на Портала за публични съвещания.

В глава " Лично държание " на Кодекса се показва, че чиновниците в държавната администрация получават и ръководят имуществото си по метод, който да не основава подозрение за корист със служебното им състояние, а в публичния си живот те нямат право да се възползват от служебното си състояние или да употребяват пълномощията си за добиване на персонална полза.

В специфична глава на Кодекса са написани п равила за антикорупционно държание на чиновниците в държавната администрация . Те не позволяват държание, което ги въвлича в корупция и противодействат на такива прояви и на други непозволени дейности в държавната администрация. Служителите в държавната администрация не позволяват да бъдат сложени в икономическа взаимозависимост , както и да желаят и да одобряват дарове, услуги, пари, облаги или други изгоди, които могат да повлияят на осъществяването на служебните им отговорности, е написано още в Кодекса. Те не могат да одобряват дарове или облаги за осъществяване на работа, която влиза в служебните им отговорности, нито да правят активност отвън тяхната подготвеност. Служителите не одобряват полза или заричане за полза, с цел да упражнят въздействие при взимане на решение от други длъжностни лица по отношение на осъществяване на служебните им отговорности.

Те не посредничат за приемане от другиго на полза, с цел да бъде осъществено или да не бъде осъществено деяние по работа.-->

В Кодекса е написано още, че чиновниците в държавната администрация са длъжни да рапортуват на ръководителите си за станали им известни данни за корупция или за спор на ползи в администрацията, в която работят.

В подзаконовия акт се вкарва отбрана за чиновниците, които са докладвали за открито от тях нарушаване на Кодекса , както и механизми, гарантиращи неговото съблюдаване - образования и разяснителни акции по приложението му. При неспазване нормите на държание на Кодекса чиновниците в държавната администрация носят дисциплинарна отговорност по Закона за държавния чиновник и Кодекса на труда.

Предвижда се Кодексът да се ползва и за администрацията на другите органи на държавна власт и за администрацията на органите на локалното самоуправление , доколкото не е открито друго в специфичен закон или декрет на президента, се показва в отчет от вицепремиерите Томислав Дончев и Екатерина Захариева по плана на разпореждане на Министерски съвет.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР