Проект на Наредба за изменение и допълнение на действащата Наредба

...
Проект на Наредба за изменение и допълнение на действащата Наредба
Коментари Харесай

Обсъждат промени в наредбата за финансово подпомагане на спортните клубове в община Плевен

Проект на Наредба за изменение и допълнение на настоящата Наредба №33, за финансово подкрепяне на спортните клубове на територията на община Плевен, е част от дневния ред този месец на две от непрекъснатите комисии в Общински съвет - Плевен. Предложението следва да бъде прегледано в Постоянната комисия по " Младежки действия, спорт и туризъм " и комисията по " Законност и надзор по осъществяване на решенията ", осведоми ръководителят на локалния парламент Мартин Митев.

Разпоредбите на Закона за физическото образование и спорта (ЗФВС) регламентират правилата на развиване и ръководство на системата на спорта, като главно място измежду тях заемат публичността, прозрачността и отбраната на публичния интерес. Те намират своя израз в механизмите, посредством които се реализира общинската политика в региона на спорта, един от които е финансовото подкрепяне на неговото развиване на територията на общината в сходство с признатата национална стратегия. В тази връзка дейностите в региона на спорта на общинско равнище се финансират със средства от бюджета на Община Плевен при съблюдаване на разпоредбите в региона на държавните помощи. Съгласно разпореждания в ЗФВС с тези средства може да се финансира осъществяването на дейностите за развиване на спорта, като Общината може да подкрепя спортни организации, които имат седалище и активност на нейната територия. Условията и редът за това финансиране и подкрепяне се дефинират с разпоредба на Общинския съвет, каквато е настоящата Наредба №33 за финансово подкрепяне на спортните клубове на територията на община Плевен.

Причините, наложили внасяне на план за изменение и допълнение на настоящия нормативен акт на локално равнище са в две съществени посоки, се показва в предлагането от общинската администрация. На първо място се акцентира нуждата от основаване на юридически правилник във връзка с даването, разходването и отчитането на предоставените целеви безплатни финансови средства от общинския бюджет на съответни спортни клубове, извършващо се на съображение и в осъществяване на експлицитни решения на Общинския съвет.

Втората причина са текстове в наредбата, свързани с реда и изискванията за кандидатстване и оценяване на активността на спортните клубове, които в сегашната си редакция водят до несъгласия и неясноти при тълкуването и приложението им и основават известни усложнения при попълване на формулярите от страна на спортните клубове.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР