Проект на декларация с призив към Висшия съдебен съвет (ВСС)

...
Проект на декларация с призив към Висшия съдебен съвет (ВСС)
Коментари Харесай

ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС искат ВСС да спре процедурата по избор на нов главен прокурор

Проект на декларация с апел към Висшия правосъден съвет (ВСС) да спре процедурата по желание на нов основен прокурор до окончателното изговаряне на Конституционния съд (КС), както и до окончателното приемане на предвижданите промени в Конституцията, са внесли в Народното събрание депутати от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Движение за права и свободи.

Под текста са се подписали Бойко Борисов и Деница Сачева от ГЕРБ-СДС; Никола Минчев, Христо Иванов и Атанас Атанасов от ПП-ДБ; Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски от Движение за права и свободи.

„ Спазвайки конституционния принцип за разделяне на управляващите и недопускане вмешателство в делата и решенията на правосъдната власт, ние, народните представители в 49-ото Народно заседание, показваме волята си за промяна в правосъдната власт посредством законодателна самодейност и решения, като ясно сме декларирали, че изготвяме конституционни промени в част „ Съдебна власт ”, се споделя в текста.

„ Предвид гореизложеното, насочваме своя апел към Висш съдебен съвет да спре процедурата по желание на нов основен прокурор на Република България до окончателното изговаряне на Конституционен съд, както и до окончателното приемане на предвижданите промени в Конституцията ”, декларират вносителите. „ Заради огромния публичен интерес при идния избор на нов основен прокурор, народните представители в 49-ото Народно заседание, смятат, че провеждането на процедурата по избора му, преди провеждането на законодателните начинания за конституционна промяна, няма да реализира предстоящото публичното доверие за обективен и транспарантен избор ”, считат създателите на декларацията.

„ Освобождаването на основния прокурор от Висш съдебен съвет и последвалото решение за разкриване на процедура за избор на нов, както и формираното произвеждане пред Конституционен съд, бе мотив за съществено публично напрежение и сътвори очакване за законодателни промени, в това число и конституционни в глава „ Съдебна власт ” на Конституцията ”, се показва в претекстовете. Според депутатите българските жители чакат избор на нов основен прокурор по нови и ясни правила, след необятен публичен спор и спокойна конюнктура. „ Всичко това изисква изборът на нов основен прокурор да бъде извършен след окончателното изговаряне на Конституционен съд, както и след приемане на изменение на Конституцията и закона на правосъдната власт ”, акцентират още вносителите.

Пред медиите депутатът от ГЕРБ-СДС Деница Сачева заяви, че декларацията ще бъде препоръчана за гласоподаване в пленарната зала в Народното събрание още при започване на идната седмица. „ Това, което желаеме сега да създадем, е да отговорим на упованията на обществото да има транспарантен и обективен избор на нов основен прокурор ”, акцентира тя.

„ Това е апел, обществен, от Народното събрание, и никога не го одобряваме като вмешателство, въпреки всичко способният орган е Висш съдебен съвет, ние категорично го подчертаваме, само че обрисуваме и каква е действителната и фактическата картина към сегашния миг от наша позиция ”, сподели водачът на Движение за права и свободи Мустафа Карадайъ. „ Заявяваме, че ще ускорим работата по измененията в Конституцията ”, добави той.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР