Продуцентът на “Абсолвентът и “Дивата река Лоурънс Трумън лично я

...
Продуцентът на “Абсолвентът и “Дивата река Лоурънс Трумън лично я
Коментари Харесай

И Холивуд отваря врати за…

Продуцентът на “Абсолвентът ” и “Дивата река ” Лоурънс Трумън персонално я интервюира


Холивуд знае 2 и 200, само че едно е несъмнено – инцидентни хора там не попадат. Меката са международното кино отвори вратите си за едно момиче от Бургас – Анна. Само крачка я дели от сбъдването на най-голямата й фантазия.

За най-хубавите млади гении в Холивуд има една стратегия и тя е магистратура в Peter Stark Producing Program. Тя е в най-престижния университет в киното USC School of Cinematic Arts. Достатъчно е да се каже, че измежду създателите на школата са Чарли Чалплин, Дейвид Уарк Грифит (Раждането на нацията), Мери Пикфорд (една от 36-те създатели на Академията с оскарите). В нея са преподавали Хичкок и Спилбърг.

Анна Дамаскова е първата българка, която е призната в тази академия при конкуренцията на стотици претенденти. Изпитът не е като във висшата математика, където, в случай че знаеш формулите, можеш да получиш шестица. Приемът в влиятелното учебно заведение е в две елементи – онлайн по документи и изявление с шефа на академията и преподаватели. След първата цедилка остават малко на брой, а по-късно идва кръстосаният разпит, след който остават 24-те най-хубави от целия свят. Ето, измежду тях е и нашата Анна.

“Интервюто с Лоурънс Трумън беше толкоз вълнуващо, че аз се тормозих и съвсем не си припомням какво съм говорила ”, споделя Анна.
 Анна се усеща пълноценна, когато е на път.  Анна Дамаскова на среща с участниците от плана “Модерна телевизия и видео ” на Център за млади гении в Бурас. Тя им коментира какви са главните стадии по основаването на един филм.
Разговорът с шефа продължава към половин час. А кой е Лоурънс Трумън и за какво е толкоз вълнуващо да го срещнеш? Един лист към 42 продуцирани филми, измежду които “Абсолвентът ” (номиниран за Оскар), “Американска история Х ”, “Дивата река ”, “Бягството ” – донесли десетки златни статуетки – незадълбочено разказват кой е Трумън. На една от срещите на “старките ”, както назовават приключилите програмата той споделя нещо фундаментално за философията на учебното заведение.

“В Холивуд споделят, че не е значимо какво знаеш, а кого познаваш. Аз съм уверен, че по-важно е какво знаеш. Но също по този начин от витално значение е да познаваш хора, с цел да можеш да покажеш какво знаеш. ”

Ани е от Бургас. Дъщеря е на Милена Дамаскова – историк, а татко й – Радостин Дамасков е прочут български ваятел. Негов е паметникът на поетесата Петя Дубарова в морската градина и известният плакет “Пъпът на Бургас ”.

Защо тъкмо кино?

“При мен нещата с киното се случиха последователно. Винаги съм обичала да чета, най-хубавите ми мемоари са свързани с това по какъв начин баба ми чете разкази и приказки. В някакъв миг историите се преплетоха с рисуването, подкрепено от обстоятелството, че гледах непрекъснато остарели и нови, само че най-вече остарели филми. Мисля, че някоя заран просто съм се събудила пред приключен факт, без въобще да знам. ”

Анна следва ориста си, а тя я води в Northern Film School в Лийдс, Англия, където приключва бакалавърска стратегия. Снима първия си филм в Ирландия, а в това време по програмата “Еразмус ” учи и в именития FAMU в Прага. В свободното си време пътува по целия свят.

“Едно от най-ценните усеща е да си на място, където не си бил в никакъв случай преди. И колкото по-различно и непознато е то, толкоз повече ми се желае да остана там и да обикалям. Казвам скъпи усеща, а не приятни или хубави, тъй като за мен задачата не е да се срещам единствено с цветната част на нещата, а с действителната, доколкото това е допустимо да бъде изцяло разбрано и усетено от един чужденец. В Хималаите се усетих като пътешественик, който е пристигнал навръх мястото си. Спомням си, когато пристигах, пътувайки по тесния път през нощта. Пътят се виеше в долината, тъкмо до реката и вървеше като че ли постоянно все нагоре и нагоре през планината. Беше цялостен мрак, само че от двете ми страни имаше ужасно доста звезди. На сутринта се разсъниха в Манали и открих, че звездите ми са били стотиците къщички, накачени из стръмните баири на планината, с по една светеща крушка. ”

Обикаля Индия и на юг, където се озовава очи в очи с тигър. Твърди, че е тигрица, само че нормално от неспокойствие на човек му е все тая.

“За наш голям шанс към този момент си беше осигурила нужните 5 кг сурово месо за деня и единствено ни погледна с погледа на див звяр, който знае на какво е кадърен по отношение на индивидите. По-странно възприятие на боязън и наслада, че съм там не бях изпитвала. ”

Едно от другите й пътувания е до далечния завършек на Сибир в дребната (за съветските мащаби) република Тува, където е доброволец в археологическа експедиция на Руското географско общество по плана “Кизил-Курагино ”.

След университета в Англия Ана стартира работа в Nu Boyana и към този момент е там трета година.

“Тук се работи по доста и разнородни продукции – музикални клипове, реклами, пълнометражни филми, корпоративни видеа и други. Работила съм като трети помощник режисьор, в изобретателната идея на реклами и клипове и като шеф продукция на телевизионно шоу. Всичко това ме научи доста за снимачния развой, екипната работа, планирането на фотосите, работата на терен. Имах опцията да следя и работата на артисти, режисьори и продуценти по време на фотосите. Това е много скъп опит, който сигурно ще ми помогне доста в Америка. ”

Момичето е признато в USC, само че една крачка го дели от фантазията – още не събрало парите за образованието.

“Много от историите, които ме вълнуват и които желая да фотографирам, са български, споделя Анна. Затова Peter Stark Program може да даде голям късмет за мен да опиша тези български истории и те да стигнат до повече аудитория ”, споделя тя и прибавя: “Важно е да си знаеш личната посока и да очакваш с отворени прегръдки изненадите, то е ясно, че ще ги има. ”

Обучението в USC School of Cinematic Arts е скъпо начинание. Фондация “Шанс за децата на България ” показва поддръжката си със стипендия, само че са нужни още 35 хиляди $ за първата година. Затова започва акцията Help Me Study Film Producing at USC: https://www.indiegogo.com/projects/help-me-study-film-producing-at-usc-adventure/x/18666718#/
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР