Продуцентът и водещ Слави Трифонов набра голям политически капитал, докато

...
Продуцентът и водещ Слави Трифонов набра голям политически капитал, докато
Коментари Харесай

Защо си тръгва Слави Трифонов

Продуцентът и водещ Слави Трифонов набра огромен политически капитал, до момента в който съществена тематика на предаването му преди години беше подготовката за референдум

© Надежда Чипева Докога ще издържи " Шоуто на Слави "? - Докато устоя аз, до тогава ще го има шоуто.

(Слави Трифонов в изявление за " Капитал " през 2008 г.)

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък След деветнайсет години ефирен живот в ефира на bTV най-дълго просъществувалото предаване - " Шоуто на Слави ", евентуално ще спре да се излъчва вечно. Обяви го неговият продуцент и водещ Слави Трифонов, като акцентира, че това е персонално негово и на екипа му решение. Новината провокира лавина от реакции и накара доста хора да си задават въпроса за какво. Интересът в тази ситуация не е единствено за това какво ще се случи с водещия на едно от най-дълго издържалите в ефир телевизионни излъчвания. Залогът се подвига от непрекъснатите подмятания на Слави Трифонов за възможното му включване в политиката.

Как се стигна до отдръпването

"...Моят контракт изтича на 31 юли тази година. Всъщност той изтича на 12 септември, само че с отпуските, които би трябвало да употребявам по контракт, изтича на 31 юли. Тоест " Шоуто на Слави " ще спре да съществува ", сподели Трифонов в понеделник вечерта. За всички, които са си задали въпроса за какво, той даде и своя отговор, като разгласи, че от доста време насам той и екипът му не се усещат част от медийната среда.

Типично в прочувствения жанр на формата Трифонов продължи: " Не се усещаме на място. Погледнете всичко към вас, по какъв начин е проведено и по какъв начин работи, и ми кажете – вие чувствате ли се на място? Така се усещаме и ние. Като хора, работещи в телевизия, ние правихме през тези години нещата по този начин, както ги усещаме. Бихме желали медийната среда да е друга. Имаме други разбирания за независимост. И за методите ѝ на отстояване ", обърна се Слави към феновете. Той бе безапелационен, че в основата на съществуването на екипа на предаването е чувството за независимост. " Безусловното чувство за свободното изложение на личното ни мнение. Защото ние постоянно сме говорили на вас като свободни хора на свободни хора. От позицията, в която сме в този момент, не можем да създадем повече ". (Цялото послание можете да чуете на уеб страницата на " Шоуто на Слави ".)

Въпреки тези думи телевизионният водещ изясни, че няма проблеми с колегата си bTV и решението е " персонално и осъзнато " от него и неговия екип.

От bTV на идващия ден показаха изненада за взетото решение, макар че през годините разнообразни мениджърски екипи, в това число и сегашният, нерядко са влизали в остри несъгласия с Трифонов и екипа му. Случвало се даже да спрат някои от епизодите. Мотивът съвсем постоянно е бил еднакъв - предаването прекрачва границата на формата си и не е единствено занимателно шоу със ирония, а намерено се употребява за политически цели и послания. Има интерес наред с развлекателното и смешното да протяга ръка към публицистиката.

" Водим диалози със " Седем осми " и както нормално, поканихме Слави да продължим съдействието си след сегашния сезон, само че не сме стигнали до резултат. Все още нямаме формален отговор от " Седем осми ". Ще се изясним в идващите няколко дни в публична среща ", бе известието на bTV.

Какви може да са били позициите на bTV в договарянията може единствено се допуска. Данните за първото тримесечие на 2019 година на CME - притежателят на телевизионната компания, демонстрират, че bTV Media Group регистрира растеж на облагата от близо 120%. Огромното нарастване се изяснява, от една страна, с растеж на приходите (с 6.9%), а от друга, с доста по-голямо понижение на разноските. Последното съгласно обясненията на изпълнителния шеф на CME отпреди седмица се реализира с отхвърли от пазаруване на права за някои спортни стратегии и със мощното понижаване на вложенията в локално наличие. Зад тази тактика на bTV е допустимо да стои желанието за продажба на българската компания. По-добрите финансови резултати биха довели до по-висока цена на тукашните канали. " Шоуто на Слави " сега е едно от най-скъпите излъчвания на bTV и (теоретично) е допустимо мениджмънтът на медията да е предложил доста по-неизгодни условия за идващия сезон.

Това не е първият случай, в който се стига до трагична обществена изява, когато наближи времето, в което изтича договорът на шоуто. Назад в годините има още образци. А Слави не е единственият продуцент, който употребява високата си известност да подложи на обществено разискване следващото вероятно възобновяване на договора. Всъщност този способ постоянно се употребява от продуцентите на пазара или когато имат по-добро предложение от конкурентна медия или когато желаят да се договорят за по-добри условия за идващия ефирен сезон с медията, за която работят. И въпреки всичко - " Защо? "

Няколко вероятни пояснения

Отвъд обясненията на продуцента на медийната сергия се разсъждава върху два сюжета. Първият планува влизането на Слави Трифонов на територията на политиката. Причина за това очакване е политическият капитал, който телевизионният водещ набра, до момента в който съществена тематика на предаването преди години беше подготовката за референдум.

Преди време пред " Капитал " някогашният сътрудник на водещия Росен Петров разяснява, че може съгласно Аристотел всички хора да са политически животни, само че Слави е по-скоро телевизионно животно. Други близки до Слави Трифонов също споделят, че концепцията за партийно строителство по-скоро му наподобява непривлекателна.

Това не значи, че Трифонов не може да повлияе на публичните настройки или резултати при присъединяване в бъдещи избори. След евровота на 26 май наесен предстоят локалните избори, само че те не наподобява да са забавни на шоумена. Следващите постоянни парламентарни са през 2021 година, което обаче наподобява прекомерно надалеч, с цел да може Трифонов да се задържи на вълната на известността си. За да се възползва от нея, му е необходим предварителен избор. Това, несъмнено, теоретично е допустимо, само че Бойко Борисов на стадия отхвърля да има желание да се отдръпна.

Има и втора допустима посока отвън политиката. Трифонов нееднократно е казвал обществено, че мечтае да сътвори лична телевизия. През 2008 година пред " Капитал " той бе безапелационен, че " Седем осми " би трябвало да има телевизия някой ден. " Дотам би трябвало да се стигне. Ако имаме този късмет, имам вяра, че ще променим телевизионния пазар. За мен няма значение какво се прави, има значение кой го прави и по какъв начин го прави ", сподели тогава той. Някои от играчите на пазара залагат сега на тази въпреки и далечна поръчка на телевизионния водещ. И са уверени, че той би имал ресурса да размести протичащото се на телевизионния пазар. Тук обаче към момента е неразбираем най-важният въпрос - кой би застанал зад Слави Трифонов и дружно с него би вложил в ефирен канал. Близката телевизионна история е показателна с плана ТВ7, който не устоя на натиска на пазара, макар че зад медията стоеше огромна банка като КТБ, която безусловно наливаше пари там. Така че нова телевизия на дребен пазар като българския е доста рисковано начинание, в случай че не е следващата машина за търговия с въздействие със прикрито финансиране. С обществените си позиции Слави Трифонов не демонстрира, че би желал да се похарчи в сходен модел.

Със сигурност краят на " Шоуто на Слави " не е краят на Слави като управител и продуцент и неговото присъединяване на пазара без значение дали е телевизионният или политическият. Всичко ще зависи от това коя сфера ще му подсигурява по-добро бъдеще.

А в действителност обяснението може да е и напълно просто. Слави просто да дава знак, че е подготвен да направи смяна и да стартира да осъществя нови медийни планове, по този начин както сътрудниците му от конкурентните компании на пазара. Защо не и в друга телевизия.

Изчерпан? Силно пресилено

Спекулациите, че зад тази стъпка стои привършване на шоуто и невисок рейтинг, не се удостоверяват от данните на пазара. Няма аргументи да се допуска, че bTV би желала да се раздели с предаването поради това (вижте графиката). Тъкмо противоположното.

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

В часовия пояс на продукцията - 22.30 - 23.30 ч., тя резервира високи равнища на зрителски интерес и с редки изключения поради краткотрайни планове по другите канали никой не е съумял да го победи. През годините шоуто разумно се въздейства от конкуренцията на телевизионното наличие и бележи растеж и спад, само че постоянно в границите на естественото и до през днешния ден има вярна публика. В последния месечен отчет на пийпълметрична организация ГАРБ - за април, " Шоуто на Слави " е на десета позиция по зрителски интерес в класацията на 50-те най-предпочитани от аудиторията излъчвания. Едно от обясненията може би е, тъй като през годините на телевизионния пазар не се появи негова опция. Със сигурност има и доста по-взискателни фенове, които усещат умората и рутината в шоуто, само че те не са болшинство. А и сходни неща са естествени за формата с най-дългия ефирен живот в България.

Ако предаването отпадне от програмната скица на bTV наесен, малкия екран ще бъде в обстановка да търси метод да преобърне навика на аудиторията да гледа шоу предаване по това време. Ще би трябвало и съществено да намерения с какъв формат да размени " Шоуто на Слави ", тъй че да резервира рейтинга висок, а за какво не и да се опита да го усили.

Според ръководещия шеф на Media Club Катерина Буюклиева няма да е елементарно на bTV да промени навиците на аудиторията, тъй като това по принцип е доста сложна задача. " Надявам се, че ще намерят положително решение, тъй като доста рекламодатели имат планувани акции до края на 2019 година, към които bTV има ангажимент за успеваемост ", разяснява тя. По думите ѝ Слави Трифонов е не просто потвърден шоумен, само че и извънредно добър предприемач. " Той и екипът му имат своята доста лоялна публика, която ще следи с интерес всяка тяхна продукция, без значение на кое устройство ще се появят в този цифров свят. Мисля, че телевизионният екран към този момент им е малко стеснен ", сподели Катерина Буюклиева. " Седем осми "

Договорът на " Шоуто на Слави " с bTV е през сдружението " Седем осми ", в което акционери са Слави Трифонов, който държи 99.9999% от акциите, и Диана Младенова (продуцент на предаването), която държи единствено една акция, или 0.00001% дял от сдружението.

Според оповестения в Търговския указател финансов доклад на сдружението за 2017 година то отбелязва доход от 6.8 млн. лева спрямо 2016, когато е бил 6 млн. лева Декларираната облага от главната активност на продуцентска компания " Седем осми " за 2017 година е 166 хиляди лева

Освен " Шоуто на Слави " през годините " Седем осми " осъществя доста други формати за малкия екран като " Красавицата и отличникът ", " Survivor BG ", " Music Idol 1 ", " Dancing Stars 2 ", " Гласът на България " и др.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР