Продуцент с номинации за БАФТА и награда Еми пристига у

...
Продуцент с номинации за БАФТА и награда Еми пристига у
Коментари Харесай

Продуценти и режисьори с множество награди представят филмите си на "София ДокуМентал"

Продуцент с номинации за БАФТА и премия " Еми " идва у нас за среща със феновете на ", оповестиха уредниците на събитието.

Третото издание на интернационалния кино фестивал " София ДокуМентал ", ще се организира сред 19 и 28 септември 2022 година Специално за него в България идват и режисьори на филми с голям брой награди, които също ще се срещнат с публиката.

 Филм за убийството на журналиста Ян Куцияк открива фестивала Филм за убийството на журналиста Ян Куцияк открива фестивала " София ДокуМентал "

Мирду Чандра е продуцентка, основана в Ню Йорк с номинации за БАФТА и ЕМИ. В България тя ще показа последния си филм " Да станеш Кусто " . Филмът на двукратно номинираната за " Оскар " режисьорка Лиз Гарбъс, носи и номинация за премията БАФТА.

 Кадър от кино лентата
© София ДокуМентал

Кадър от кино лентата " Да станеш Кусто "

Ваня Ямбрович е продуцентка на кино лентата " Музей на революцията " (2021). Той споделя историята на един недовършен музей - недостроен знак на бъдещето, което ще слави предишното. Филмът води феновете в мрачната действителност на подземието на музея - единствената му приключена част. През 2014 година Ямбрович печели премията на журито на фестивала South East European Film Festival Los Angeles, за кино лентата си Gangster of Love.

" Въздухът в стаята " (2021) ще бъде показан от режисьорката си Кетевани Капанадзе. Продукцията получи номинация за най-хубав документален филм на фестивала Amsterdam International Documentary Film Festival. В Грузия филми, които приказват за любовта на хора от един същ и пол, са обект на митинги и бойкот. В тази конюнктура Кетевани Капандзе основава един лиричен филм за членовете на локален женски тим по футбол, който сплотява девойки и небинарни куиър хора.

 Кадър от
© София ДокуМентал

Кадър от " Въздухът в стаята "

" Красотата на звяра " (2022) на режисьорката Анна Немеш наблюдава историите на унгарки, които са посветили живота си на това да бъдат мощни и да реализират съвършено тяло съгласно визията си - действителността на дамите културисти, техните очаквания, фантазии, провокации, стандарти, с които би трябвало да се борят. Филмът беше със международна премиера на фестивала в Шефилд, а по-късно беше в формалната селекция на Международния фестивал в Сараево.

 Кадър от
© София ДокуМентал

Кадър от " Красотата на звяра "

Още един кинохит от последната година е филмът " Календарни девойки " (2022). Режисьорите Мария Лоохуфвуд и Лове Мартинсен ще дойдат в София, с цел да показват лентата, която беше отличена на Bergamo Film Meeting, Cleveland International Film Festival, Fort Myers Film Festival, Jecheon International Music & Film Festival, Millennium Docs Against Gravity, Nashville Film Festival, Nordisk Panorama, Southside Film Festival, US и Tempo Documentary Festival.

 Кадър от кино лентата
© София ДокуМентал

Кадър от кино лентата " Календарни девойки "

В България идва и режисьорката Луси Кралова, която ше показа последния си филм " Шифърът на Капр " (2022). Той наблюдава живота на Ян Капр, изтъкнат чешки композитор, чиято музика е неразрешена, откакто в писмо до Шостакович Капр се афишира против руската окупация на Чехословакия през 1968 година. Кралова печели огромната премия за писмено кино на фестивала Карлови Вари през 2007 за кино лентата си Ztracená dovolená.

Зрителите ще могат да се срещнат и с Маша Кондакова, която идва у нас с кино лентата си " Вътрешни войни " (2020). Жените в армията постоянно биват назначавани на административни длъжности и представяни от медиите като изключения, които се интересуват повече от това дали ще имат задоволително време за маникюр. Но даже дамите на фронта да не се отхвърлят от своята женственост, те желаят да играят значима роля и да се бият за страната си тъкмо както и мъжете.

 Плакатът на
© София ДокуМентал

Плакатът на " Вътрешни войни "

Смело и самоотвержено Маша Кондакова следи неразделно три от тези дами по време на войната и не икономисва нищо на феновете - даже и сцените на яростен обстрел. Кондакова има оценки от фестивали като Locarno International Film Festival, Odesa International Film Festival и Lviv International Short Film Festival Wiz-Art

Зрителите третото издание на интернационалния кино фестивал " София ДокуМентал " ще могат да гледат филмите в Дом на киното, Чешки център, Люмиер и на особено основаното за фестивала Pop up кино в Ларго София.

Пълната стратегия и часовете на прожекциите може да видите.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР