Продукцията на сектор Строителство се е повишила с 0,4% в

...
Продукцията на сектор Строителство се е повишила с 0,4% в
Коментари Харесай

Лек ръст на строителството в ЕС през септември, у нас намалява

Продукцията на бранш " Строителство " се е повишила с 0,4% в Европейския съюз, а в еврозоната с 0,5% през септември по отношение на август.   Това сочат първичните сезонно поправени данни на европейската статистическа работа Евростат, представени от Българска телеграфна агенция. На годишна основа (спрямо септември 2023 г.) строителството на здания в Европейски Съюз е намаляло с 0,3%, а в страните от валутния съюз се е нараснало с 0,1 на 100.    В България през септември 2023 година е регистрирано намаляване на размера на строителството с 0,4% по отношение на предходния месец.   И през третото тримесечие на годината (юли-септември) у нас e регистриран спад на производството в бранш " Строителство " (- 1,3 на сто), като той е по отношение на третата четвърт на 2022 година Спрямо септември предходната година понижението в бранша е -1,8 на 100.   Строителството в Европейски Съюз и еврозоната през септември по отношение на август 2023 година   През септември тази година при гражданските инженерни планове в еврозоната е регистрирано покачване с 1,5 на 100 по отношение на август, а нарастването при строителството на здания е с 0,2 на 100.    Във всички страни от Европейски Съюз гражданските инженерни планове се усилват с 1,1 на 100, а строителството на здания - с 0,3 на 100.

  Най-значително нарастване на размерите на произвеждане в бранш " Строителство " през септември на месечна основа измежду страните от Европейски Съюз, за които са налични данни, е маркирано в Словения (+7,4 на сто), следвана от Полша (+3,6 на сто) и Словакия (+2,3 на сто).    Най-значително понижение е записано в Унгария и Румъния (по -1,9 на сто), следвани от Португалия (-1,2 на сто) и Австрия (-0,9 на сто).   Строителството в Европейски Съюз и еврозоната през септември т.г. по отношение на септември 2022 година   На годишна основа през септември 2023 година при гражданските инженерни планове в еврозоната е регистрирано намаляване на индустриалните размери с 0,3 на 100, а при строителството на здания е записано повишаване с 2,5 на 100. 

  За същия интервал при гражданското строителство в Европейски Съюз е записано годишно покачване с 2,8 на 100, а при строителството на здания е маркирано намаляване с 0,1 на 100.   Сред страните от Европейски Съюз, за които са налични данни, най-голямо годишно нарастване на производството в бранш " Строителство " е регистрирано в Словения (+32,1 на сто), Полша (+13,8 на сто) и Румъния (+10,9 на сто).   На другия завършек на скалата, измежду страните с най-голямо намаляване на строителната продукция, са били Финландия (-6,2 на сто), Испания (-6,1 на сто) и Унгария (-6 на сто).
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР