Продукти с една и съща марка трябва да имат еднакво

...
Продукти с една и съща марка трябва да имат еднакво
Коментари Харесай

Продуктите от една марка трябва да имат еднакъв състав в различните страни, реши ЕП

Продукти с една и съща марка би трябвало да имат еднообразно наличие във всички страни от Европейския съюз. Това реши през днешния ден Европейският парламент, който прегледа отчет на Олга Сехналова (С&Д, Чехия), предлагащ ограничения против двойния стандарт на храните в Европейски Съюз. 
 Еврокомисията утвърди българска стратегия за битка с двойните стандарти при храните  Български евродепутати оферират решение на двойните стандарти при храните  КЗП ревизира има ли двоен стандарт в западните храни и за България
" За " условието гласоподаваха 464, 69 гласоподаваха " срещу ", а 17 се въздържаха. 

Продукти, които се продават от една и съща марка в една и съща опаковка би трябвало да дават отговор на едно и също качество. Иначе става въпрос за незаконни практики, реши Екологичен потенциал.

Сравнителни проучвания в Европейски Съюз демонстрират, че артикули, които се продават в страни от Източна и Централа Европа, имат по-ниско качество от артикули в същата опаковка и под същото име в Западна Европа.

Рибни пръчици в Словакия съдържат по-малко рибно месо, в сравнение с в Австрия (58% по отношение на 65%). Портокалови питиета в Словакия и Чехия не съдържат никакъв портокал, а в Германия имат 3% портокалов концентрат. От 96 продукта, изследвани в Унгария, 71 са разнообразни по отношение на еквивалентите им в Италия и Австрия. Различия има и при козметичните артикули, праховете за пране и храната за домашни любимци.

Адаптирането на артикули към локалния усет и желания е общоприета и законна процедура за фирмите. Различията могат да се дължат и на потреблението на съставки от локални снабдители или на нуждата за адаптиране към по-ниската покупателна дарба. В разпознатите случаи обаче цените са същите или по-високи, а върху опаковката на продуктите липсва информация за разликите, разгласи Екологичен потенциал.

" При направени промени на даден артикул, без значение по каква причина, потребителят има право да бъде осведомен по транспарантен и явен метод ", съобщи Олга Сехналова. " Искам европейските консуматори най-накрая да почувстват, че са третирани равноправно без значение от коя страна са. Не би трябвало да има нито консуматори второ качество, нито артикули второ качество в Европейски Съюз ".

Депутатите приветстваха и заделянето на 2 млн. евро за създаването на европейска методология и обединен метод при осъществяването на проби. 

" Регионалните желания не би трябвало да се употребяват като опрощение за намаление на качеството или за предлагането на друго качество на разнообразни пазари ", означи Екологичен потенциал и уточни, че производителите могат да оферират разнообразни артикули с разнообразни съставки и качество в Европейски Съюз въз основа на обосновани съображения, при изискване че изцяло зачитат законодателството на Европейски Съюз.

Екологичен потенциал прикани производителите депутатите приканват производителите да прегледат опцията за прибавяне на лого на опаковките, което да демонстрира, че наличието и качеството на даден артикул на дадена марка е еднообразно в другите страни членки.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР