Продукти от 17 основни вида храни да се предлагат с

...
Продукти от 17 основни вида храни да се предлагат с
Коментари Харесай

Министерство на икономиката предлага таван на надценката за 17 основни храни

Продукти от 17 съществени типа храни да се оферират с оптималната надценка от 10 на 100. Това планува план на Закон за надценките на питателните артикули, който е оповестен през днешния ден за авансово публично разискване на интернет страницата на Министерството на стопанската система и промишлеността.

В законопроекта се планува със заповед на министъра на стопанската система и промишлеността, в съгласие с министъра на земеделието, да бъде одобрен лист с храни, към които от търговците ще се ползва ограничаването за оптималната надценка.

: ориз, брашно вид 500, самун " Бял ", самун " Добруджа ", свинско месо – охладено, пилешко месо, кайма 60/40 свинско/телешко охладена, прясно мляко краве 2 - 3,8 на 100, кисело мляко краве 2 - 3,8 на 100, краве сирене бяло саламурено, кашкавал от краве мляко, яйца размер М, млечно масло, слънчогледово масло (олио), захар, зрял фасул и храни за кърмачета.

Нормативният акт ще се ползва за период от 6 месеца и единствено за търговци с годишен оборот за миналата календарна година от над 30 млн. лв., които оферират за продажба на дребно храни. Те ще са задължени да дефинират най-малко по един артикул от всеки тип храни, приложени в листата към закона. Търговците ще са задължени да образуват последна цена на определените от тях артикули с оптималната надценка от 10% от цената на доставчика.

Законът не разрешава практиката да се издават насрещни фактури за противоположни услуги към доставчика, касаещи тези артикули. По този метод ще се пресекат опитите за заобикаляне на законовите разпореждания, като да вземем за пример търговец заявява, че работи на минимална облага, само че издава фактури за реклама, позициониране и други към доставчика или производителя, разясняват от министерството.

Търговците ще имат обвързване да поддържат задоволителни количества от продуктите с минимална надценка. Те ще бъдат обозначени със специфичен знак, одобрен от Министерството на стопанската система и промишлеността. Забранява се включването на имитиращи артикули измежду избраните от комерсиалните обекти.

С нормативния акт се регламентират и глобите при възможни нарушавания. Лице, което не дефинира артикули с оптималната надценка, ще бъде глобено с санкция в размер до 2% от осъществения от него оборот в страната през миналата календарна година. Ако търговецът не даде данни за избраните от него артикули, се постанова санкция в размер от 5000 лева, надлежно имуществена глоба в размер от 10 000 лева За търговците, за които е открито, че не поддържат задоволителни количества от определените артикули, се планува санкция в размер от 5000 лева до 50 000 лева, надлежно имуществена глоба в размер от 10 000 лева до 100 000 лева

Контролни функционалности по Закона за надценките на хранителни артикули ще имат Министерството на стопанската система и промишлеността и Комисията за отбрана на потребителите, подпомагани от Националната организация за приходите и Българската организация по сигурност на храните.

Проектът на Закон можете да видите.

Заради сензитивното повишаване на храните в комерсиалната мрежа в края на март започва осведомителният уебсайт за наблюдаване на цените на част от главните хранителни артикули. Интернет платформата, която беше показана от министъра на стопанската система и промишлеността Никола Стоянов и министъра на земеделието Явор Гечев, към този момент е налична за всички консуматори на адрес. Целта на платформата е да се даде по-голяма бистрота за ценообразуването.

В края на предишния месец министър Стоянов увери, че интензивно се работи и по други две посоки, свързани с нормативни промени и по-ефективен надзор от страна на институциите. " Подготвяме два нови законопроекта - Закон за търговията с храни и Закон за комерсиалните надценки. Вторият закон предвиждаме да има стеснен времеви интервал, като таванът на надценките ще се ползва за стеснен брой артикули ", сподели тогава Никола Стоянов.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР