Продаването на стоки с различно качество с еднаква опаковка е

...
Продаването на стоки с различно качество с еднаква опаковка е
Коментари Харесай

ЕК: Различното качество на стоки в еднаква опаковка е нарушение!

Продаването на артикули с друго качество с идентична опаковка е нарушаване на правото на Европейски Съюз, съобщи през днешния ден Европейската комисия.

По този мотив комисията издава насоки, с които националните управляващи да откриват по-лесно допусканите до момента нарушавания на пазара. Европейска комисия отбелязва, че прекомерно дълго управляващите в обособените страни в Европейски Съюз не съумяват сами да се оправят с това предизвикателство.

Комисията прецизира, че при подозрения за злоупотреби следва да бъде прилагана директивата против нечестните търговски дейности. По силата на тази разпоредба на Европейски Съюз търговците и производителите нямат право да си служат със илюзия. Когато бъде открито нарушаване, управляващите могат да подават данните в общоевропейска осведомителна система.

Европейска комисия отделя един милион евро за създаването на методология за оценка на наличието на продаваните в Европейски Съюз артикули. Още един милион евро ще бъдат обезпечени за събирането на доказателства и използването на европейските правила. Производителите на артикули са дали обещание на комисията, че тази есен ще одобряват правила за личното си пазарно държание.

Комисията регистрира, че в обособените страни от Европейски Съюз до момента производителите продават артикули с идентична опаковка, само че с друго качество. Дадени са образци с кафе с друго наличие на кофеин, леден чай с друго наличие на захар, както и рибни произведения с нееднакво наличие на суровина.

Еврокомисарят по правораздаването и отбраната на потребителите Вера Йоурова разяснява, че към този момент Европейска комисия няма да посочва нарушителите, само че отсега нататък няма да се поколебае, в случай че злоупотребите продължат. Тя добави, че би призовала потребителите да не купуват артикули от производители измамници, когато бъдат събрани задоволително доказателства.

По нейните думи едно от решенията е стоките да бъдат преопаковани и по този начин да се продават с друг състав. Йоурова изрази вярата това да не бъде изборът на производителите. Еврокомисарят даде образец с немски производител на маслени бисквити, който към този момент е заречен да употребява за изделията си единствено краве масло и да спре използването на палмово масло. Друг образец бе даден с производителя на бебешки храни Хипо, който се е задължил да влага еднообразно количество зеленчуци в стоките си, предлагани на пазара в целия Европейски Съюз.

Няма доказателства, че измененията, които вкарваме, ще се отразят на цените на стоките, съобщи Йоурова в отговор на въпрос. Тя добави, че нови доказателства ясно обрисуват разликите в продаваните артикули в източната и в западната част на Европейски Съюз.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР