Продаването на храни с изтекъл срок на годност е най-често

...
Продаването на храни с изтекъл срок на годност е най-често
Коментари Харесай

БАБХ: Най-честото нарушение при храните е изтекъл срок на годност

Продаването на храни с изминал период на валидност е най-често срещаното нарушаване при инспекциите, които вършим. Това уточни пред БНР доктор Любомир Кулински - шеф на Дирекция " Контрол на храните " в Българската организация по сигурност на храните /БАБХ/. Това го установяваме съвсем ежедневно, сподели той и добави, че на месец се откриват сред 3 и 5 тона храни, които биват насочвани за заличаване. По думите му огромна част от написаните актове са тъкмо за храни с изминал период на валидност. Логиката на това действие е облага, безапелационен е той. За него това е безнаказаност. 

Друго тежко нарушаване е, когато една храна няма генезис. " На един щанд за месо се натъкнахме на 50-60 кг свинско месо без здравна маркировка и без никакви докуметни за генезис ", уточни доктор Кулински и изясни, че търговецът или го купува от нерегламентиран производител, или е регламентиран, само че не се е постарал да си вземе съответните документи.

Той уточни и други нарушавания, като например етикетите да не са правилно написани. Имахме 2 случая, в които храни изобщо нямаха етикет на български език, съобщи специалистът и добави други случаи, в които при някои етикети не са посочени алергени. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР