Продаването на антибиотик без рецепта е противозаконно. Когато пациент закупи

...
Продаването на антибиотик без рецепта е противозаконно. Когато пациент закупи
Коментари Харесай

Аркади Шарков: Тези дни очакваме доставки на част от дефицитните антибиотици

" Продаването на антибиотик без рецепта е незаконно. Когато пациент закупи медикаменти, откакто самичък е взел решение, че ще се лекува с тях, лишава други хора, които фактически имат потребност от същите лекарства по лекарско наставление ", разяснява пред БТВ Аркади Шарков, консултант в здравното министерство.

" И през уикенда, в това число, работихме по тематиката с изчезналите медикаменти. Утре и в други ден се чакат доставки на част от дефицитните антибиотици. В пандемията за една седмица бяха създадени 120 000 опаковки ", сподели той.

По думите му България има опция да покрива потребностите на популацията от тези лекарствени артикули. " Произвеждаме генерици, само че те са изцяло съответстващи на истинските артикули ", уточни Шарков, допълвайки, че все още на пазара липсват 63 медикамента.

" В идващите дни ще дойдат няколко марката, на следващия ден ще можем да бъдем по-конкретни. В идващите месеци българските жители ще имат достъп до медикаментите, от които имат потребност. Имали сме диалози за бърз, успореден импорт на няколко продукта, които все още липсват - някои от тях са за респираторни болести, други са антибиотични. В рамките на тази седмица ще се дефинира с какъв брой може да се редуцира административния период за този импорт ", уточни той.

Относно презапасяването с медикаменти Аркади Шарков уточни, че фармацевтите са длъжни да извършват тъкмо рецептите и в случай че в тях е записано лекуване с една опакова от обещано лекарство, те не могат да го дадат в по-големи количества. Проверки се вършат и по тази тематика, а специалистът прикани да се подават сигнали при положение на нередности.

Той посочи още, че има приложение, с което можем да съпоставяме цените на медикаментите у нас. То е на Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените артикули и се открива в Гугъл Play. Чрез него може да се откри и аналог на медикаментите.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР