Продавачка на плодове и зеленчуци на пазар в Пловдив без

...
Продавачка на плодове и зеленчуци на пазар в Пловдив без
Коментари Харесай

Продавачка на плодове и зеленчуци спечели дело срещу НАП


Продавачка на плодове и зеленчуци на пазар в Пловдив без касов уред завоюва на първа инстанция дело против Националната организация за приходите. Решението е на административния съд. С постановлението си магистратите анулираха запечатването на открития щанд от данъчните до окончателното решение на разногласието, осведоми Българска национална телевизия.

Служители от Агенцията по приходите създали инспекция през ноември предходната година на пазара на улица "Младежка " в Пловдив дали за продажбите от сергиите се издават касови бележки.

Инспекторът от Национална агенция за приходите си купил от Величка Колева 770 грама ябълки за 1 лева и 31 стотинки. Но за покупката си не получил касова записка.

Величка Колева споделя, че няма фискално устройство, тъй като предлага плодове и зеленчуци от дворното си място в село Стоево. Тя сама ги отглежда и съгласно закона за Данък добавена стойност не е задължена да записва продажбата им.

Без устройство за отчитане на оборота и без документ, че е регистриран аграрни производител обаче, дамата получила акт и заповед сергията и да бъде запечатана за 10 дни.

Със фамилна поддръжка дамата обжалвала заповедта в Административния съд. Пред магистратите тя показала документ, подписан от кмета на Стоево, че е производител на ябълки, круши, бадеми, орехи и зеленчуци, които отглежда в двор от един декар.

В решението на съда е записано, че пазарът на улица "Младежка " не е борса или стоково пазарище, а открити щандове и по тази причина производителите могат да продават без касов уред.

Запечатването на сергията е спряно, а данъчните са наказани да плятат 510 лева разходи по делото. От Национална агенция за приходите обявиха, че ще апелират пред Върховния административен съд, а постоянните инспекции на пазара ще продължат.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР