Продавачите на имотния пазар в България тази година вече са

...
Продавачите на имотния пазар в България тази година вече са
Коментари Харесай

Продавачите вече са склонни на отстъпки от цената на жилищата

Продавачите на имотния пазар в България тази година към този момент са по-гъвкави и са склонни на отстъпки от цената на офертите си в диапазон 1 – 1.5%. Собствениците на парцели осъзнават, че пазарът ще доближи един пик, макар че на годишна база все още към момента има растеж. Това описа изпълнителният шеф на Bulgarian properties Полина Стойкова по време на тазгодишното издание „ Шумът на парите “.

По нейни думи като се изключи че притежателите на парцели вършат някакви отстъпки, тази година има и по-добро предложение на парцели по отношение на предходната, тъй като в изискванията на война предходната година доста хора изтеглиха обявите си от пазара поради несигурността.

Това породи дисбаланс и доста твърда позиция на продавачите, която в този момент се трансформира. Новото строителство върви и имаме по-благоприятен пазар тази година “, разяснява още тя.

Според нея сега доста хора купуват жилище не толкоз за инвестиция, що се касае за личен дом. Според основния изпълнителен шеф на MaxView Property Венета Христова покупката на парцел към този момент е доста по-обмислена от хората, в сравнение с предходната година. По нейни думи, когато покупката касае инвестиция, новото строителство остава най-хубавият вид.

Успоредно с по-високите цени на парцелите купувачите към този момент са надалеч по-взискателни във връзка с изследване на вложителя – дали строи със лични средства, дали със заеми, както и от позиция на портфолиото на вложителя.

Винаги избират най-малко да видят приключена здания “, посочи Христова.

Тя добави, че към този момент има стандартизирана скица на заплащане – съвсем постоянно сред 20 и 30% заплащане на прелиминарен контракт и оттова нататък се преценяват по какъв начин се финансира остатъка и в този случай кредитиращата банка е тази, която дефинира схемата на заплащане.

Според Стайкова точно тези схеми на заплащане, които вложителите предложиха в последните 4 – 5 години са фактора, който „ наложи цялостен превес на новото  строителство “ и „ когато човек се колебае сред два обекта, схемата на заплащане може да изиграе много решаваща роля “.
Накъде ще тръгнат цените?
За готовността за покупка и търсенето на жилища най-важният фактор остава финансирането.

Пряка е връзката само и единствено с банковото финансиране и лихвените проценти по заемите “, разяснява Стойкова.

Тя добави, че растежите на цените ще се забавят, само че ще останат двуцифрени.

Трябва да бъдем деликатни, тъй като предния път когато се чувствахме като остров на спокойствието през 2008 година, банките стопираха кредитирането. Трябва да следим комплекс от променливи и да се ориентираме в обстановката “, разяснява още тя.
Какво се купува?
Според Стойкова инфлацията позабави покупката на огромни жилища и къщи на село, която бе известна по време на пандемията поради по-голямото пространство. Инфлацията обаче е подтикнала хората да влагат в жилище, с цел да запазят покупателната дарба на парите си, а поради високите цени купувачите са се върнали към двустайните жилища.

Все повече се купуват и жилища на сутеренен етаж с озеленен двор, по данни на Христова.

А съгласно Даяна Каназирева от Okol Lake Park, когато купувачите търсят първокласен парцел, те към този момент желаят да е подготвен артикул и да не проектират те.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР