Продължителното разпространение на маймунска шарка в световен мащаб може да

...
Продължителното разпространение на маймунска шарка в световен мащаб може да
Коментари Харесай

СЗО: Вирусът на маймунската шарка може да започне да атакува бременни, деца и имунокомпрометирани

Продължителното разпространяване на маймунска шарка в международен мащаб може да докара до това вирусът да стартира „ да се реалокира “ във високорискови групи, като бременни дами, имунокомпрометирани хора и деца. За това сигнализираха на онлайн брифинг от Женева високопоставени специалисти от СЗО, представени от международните организации. От организацията оповестиха, че изследват данни за инфектирани деца, включително два случая във Англия, както и отчети по този проблем, показани от Испания и Франция. Нито един от случаите при деца обаче не е тежък, твърдят от СЗО.

Вирусът на маймунската шарка към този момент е разпознат допълнително от 50 нови страни отвън Африка, където е разпространяването му е ендемично. Случаите на всички места по света се усилват, изключително в Европа.

„ Загрижен съм за продължителното предаване, тъй като това допуска, че вирусът се открива и може да премине във високорискови групи, в това число деца, имунокомпрометирани и бременни дами “, сподели шефът на СЗО доктор Тедрос Аданом Гебрейесус.

Преди броени дни СЗО излезе със заключението, че огнището на маймунска шарка към момента не съставлява незабавна обстановка за публичното здраве от най-високото равнище на паника. Д-р Гебрейесус обаче сподели, че СЗО следи от близко огнището и ще свика още веднъж Комисията по незабавните обстановки в близко време, с цел да се реши дали това към момента е по този начин.

Световната организация увери, че работи и върху механизъм за по-справедливо систематизиране на имунизациите, откакто страни, в това число Англия и Съединени американски щати, предложиха да споделят наличните си ресурси от ваксини против едра шарка, които също защищават от маймунска шарка.

До момента в света има малко приети в болница с инфекцията, обявен е един смъртен случай при имунокомпрометиран пациент, потвърдиха от СЗО.

Според специалистите по предварителни проучвания калкулации репродуктивното число на вируса е 0,8, само че измежду случаите, които се разпознават като мъже, които вършат секс с мъже (МСМ), то е по-голямо от 1.0.

Засега са обявени 10 случая на инфекцията измежду медицински служащи в Европа, от които минимум 9 не се дължат на професионална експозиция. Наблюдението за връзка сред болестта при медици и професионалната им активност е непрекъснато, твърдят от Европейския център за надзор на болесттите ECDC.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР