Продължителното излагане на слънце води не само до красив бронзов

...
Продължителното излагане на слънце води не само до красив бронзов
Коментари Харесай

Какво да правим при слънчев удар

Продължителното излагане на слънце води освен до хубав бронзов тен или изгаряния по кожата. То може да докара до безоблачен удар, кома и даже до гибел. Слънчевите лъчи влияят освен върху кожата. Те проникват по-дълбоко в тъканите, засягайки съдовата система и мозъка.

Разграничават се три степени на безоблачен удар. Леката е обвързвана с гадене, замаяност, уязвимост и главоболие. При междинната степен има риск от загуба на схващане. Възможно е кървене от носа, разстройства в координацията и усилване на симптоматиката, обвързвана с първия стадий. При най-тежката форма на слънчево изгаряне телесната температура на потърпевшия може да надвиши 41 градуса. Възможни са и халюцинации. Лицето на потърпевшия в началото се зачервява, а по-късно внезапно избледнява.

Слънчевият удар може да се развие изключително бързо при кърмачета. Особено деликатни би трябвало да бъдат възрастните хора, пациентите с хипертония, с наднормено тегло, пушачите и феновете на мощни алкохолни питиета.
 Как да се предпазим от безоблачен удар? Как да се предпазим от безоблачен удар?
За да се предпазим от безоблачен удар, би трябвало да заобикаляме визитата на плажа от 10 до 15-16 часа. Това сподели за Радио „ Фокус&ldquo...

Слънчевият удар съвсем постоянно е съпроводен от топлинен удар, който предизвиква интоксикация на тялото. И в следствие от това страдат всички органи и системи.

При първите признаци на безоблачен удар жертвата би трябвало незабавно да бъде преместена на хладно място, да се отстрани непотребното облекло. Пострадалият би трябвало да легне и главата му да се вдигне на по-високо. След това се пристъпва към събаряне на телесната температура. Задължително се слага на челото забрадка, напоена със студена вода.

При тежки признаци би трябвало незабавно да потърсите здравна помощ.

През лятото е изключително значимо да се съблюдава верен режим на пиянство на течности, защото жегата може да докара до дехидратация.

Още от ЗДРАВЕ:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР