Продължителното излагане на слънце освен красив бронзов тен, може да

...
Продължителното излагане на слънце освен красив бронзов тен, може да
Коментари Харесай

Летни съвети: Какво да правим, ако получим слънчев удар

Продължителното излагане на слънце с изключение на хубав бронзов загар, може да ни донесе и изгаряния по кожата, безоблачен удар, кома и даже до гибел. Слънчевите лъчи влияят освен върху кожата, а проникват по-дълбоко в тъканите, засягайки съдовата система и мозъка.

Разграничават се три степени на безоблачен удар. Леката е обвързвана с гадене, замаяност, уязвимост и главоболие. При междинната степен има риск от загуба на схващане. Възможно е кървене от носа, разстройства в координацията и усилване на симптоматиката, обвързвана с първия стадий. При най-тежката форма на слънчево изгаряне телесната температура на потърпевшия може да надвиши 41 градуса. Възможни са и халюцинации. Лицето на потърпевшия в началото се зачервява, а по-късно внезапно избледнява.

Слънчевият удар може да се развие изключително бързо при кърмачета. Особено деликатни би трябвало да бъдат възрастните хора, пациентите с хипертония, с наднормено тегло, пушачите и феновете на мощни алкохолни питиета.

Слънчевият удар съвсем постоянно е съпроводен от топлинен удар, който предизвиква интоксикация на тялото. И в следствие от това страдат всички органи и системи.

При първите признаци на безоблачен удар жертвата би трябвало незабавно да бъде преместена на хладно място, да се отстрани непотребното облекло. Пострадалият би трябвало да легне и главата му да се вдигне на по-високо. След това се пристъпва към събаряне на телесната температура. Задължително се слага на челото забрадка, напоена със студена вода, написа actualno.com.

При тежки признаци би трябвало незабавно да потърсите здравна помощ.

През лятото е изключително значимо да се съблюдава верен режим на пиянство на течности, защото жегата може да докара до дехидратация.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР