Продължителната употреба на устройства като Vision Pro може да има

...
Продължителната употреба на устройства като Vision Pro може да има
Коментари Харесай

Учени: ежедневната употреба на Apple Vision Pro е опасна за здравето


Продължителната приложимост на устройства като Vision Pro може да има негативни последствия за човешкото тяло (снимка: CC0 Public Domain)

Очилата за смесена действителност Apple Vision Pro привлякоха голям медиен интерес, защото се смятат за новаторски артикул, който сходно на iPhone може да даде подтик на следващата софтуерна вълна. Първите мнения за това устройство обаче са спорни, а някои откриватели предизвестяват за опасности.

Apple нарежда Vision Pro като сурогат на други устройства, в това число iPhone, iPad и Mac. На уеб страницата на компанията очилата се популяризират като устройство за осъществяване на разнообразни задания, като сърфиране в интернет, видео, връзка и така нататък Но учени, профилирани в проучването на технологии за виртуална действителност, считат, че продължителната и постоянна приложимост на устройства като Vision Pro може да има негативни последствия за човешкото тяло.

Изследователите са загрижени, че постоянното потребление на устройство като Vision Pro за дълъг интервал от време може да повлияе на метода, по който потребителят на очилата мисли и взаимодейства с други хора. Това, от своя страна, може да окаже доста въздействие върху обществения живот, работата и образованието на даден човек, отбелязва Notebook Check в обява по тематиката.

Задълбочени проучвания в тази област обаче към момента не са извършени. Проучване от 2019 година сподели, че притежателите на VR очила се усещат обществено изолирани от другите хора. Разработчиците на Apple се пробваха да решат казуса със обществената изолираност, употребявайки спорната функционалност EyeSight, с помощта на която погледът на потребителя се проектира върху външния екран на Vision Pro.
още по темата
В действителния живот обаче тази функционалност не работи толкоз добре, колкото в промоционалните изображения на Apple. Очите на потребителя наподобяват мощно пикселизирани и не толкоз естествени, колкото дава обещание производителят.

Потребителите на Vision Pro видяха и други отрицателни резултати от носенето на очилата за дълги интервали от време, които бяха добре известни и преди. Въпреки че Vision Pro може да се похвали с впечатляваща обща резолюция на екрана от 23 милиона пиксела, това е доста по-малко от 567 милиона пиксела, които човешкото око може да види.

Продължителната приложимост на VR очила може да наруши двигателната съгласуваност и способността на човек да взаимодейства с обекти от действителния свят, защото устройството въздейства върху усещането на индивида. В момента потребителите на Vision Pro постоянно се оплакват от мощна отмалялост на очите, когато взаимодействат с устройството за дълго време.

В допълнение, носенето на Vision Pro за дълги интервали от време може да аргументи болежка във врата, защото устройството е много тежко. Тясното зрително поле и резултатите на деформиране може да причинят гадене след по-малко от час потребление на очилата.

Според учените, вероятни са и други отрицателни последствия от потреблението на VR очилата, които към момента са изследвани. Те считат, че фирмите, които предлагат всекидневно потребление на такива устройства за дълги интервали от време, би трябвало да бъдат „ по-предпазливи и сдържани ” в изказванията си, най-малко до момента в който учените не потвърдят сигурността на сходен метод.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР