Продължителната политическа криза в Черна гора излага на риск присъединяването

...
Продължителната политическа криза в Черна гора излага на риск присъединяването
Коментари Харесай

Политическата криза в Подгорица - пред БНТ говори председателят на Европейското движение на Черна гора

Продължителната политическа рецесия в Черна гора излага на риск присъединението на страната към Европейския съюз. Преговорите може да бъдат замразени, в случай че до края на този месец не бъде позволен разногласието за назначението на съдии в Конституционния съд. Последно предизвестието пристигна в Брюксел от словенския външен министър Таня Файон, която сподели, че идните през март избори в Черна гора няма по какъв начин да се проведат без работещ Конституционен съд.

Още по тематиката - в изявлението на Николай Кръстев с Момчило Радулович, ръководител на Европейското придвижване на Черна гора.

Г-н Радулович, къде е през днешния ден Черна гора в светлината на оповестените президентски избори?

Това, което, за жалост, през днешния ден виждаме всички в Черна гора, само че освен ние, като жители, а и целият район, даже и Европейският съюз, е че след три години, по-точно две години и половина, от властта на парламентарното болшинство, се стигна на практика до спиране на процеса на европейска интеграция. Както имахте опция да чуете нашите ръководещи, преди спирането на договарянията с държавното управление на Черна гора, нито държавното управление, нито Скупщината са в положение да решат някои от главните новаторски задания, които се слагат пред тях още от август 2020 година. Става дума, на първо време, за избиране на съдии в Конституционния съд, а по-късно и за осъществяване на нови парламентарни избори, както и Вие казахте, скорошното осъществяване на президентски избори. Казвам, че и по-рано постоянно е имало политическа неустойчивост в Черна гора, само че въпреки всичко се е реализирал компромис. Политическата неустойчивост, която се случва през последната година обаче, е в действителност цялостна изненада както за политическата сцена на Черна гора, по този начин и за сцената на района.

Г-н Радулович, дали те могат да разрешат тези политически рецесии, в които се намира в този момент Черна гора?

Това ще бъде много мъчно, тъй като настоящето държавно управление и министър председателят Дритан Абазович в действителност извършват дневния ред на президента на Сърбия - Вучич. Те провокират най-голямата дестабилизация на Черна гора. Действат съгласно инструкциите на господин Вучич. Сегашните две партии на власт, които са болшинство в държавното управление, а това са УРА и Социалдемократическа партия на Черна гора, явно не желаят да излязат на избори, тъй като рейтингът им е понижен доста. Толкова е понижен, че СДП е под изборната преграда, а УРА е на границата. Това са двете партии, които сформират болшинство в държавното управление, само че не са болшинство в Народното събрание. Ако излязат на избори, ще имат още по-малък брой депутати, а е под въпрос и дали въобще биха минали изборната преграда. Те вършат редица политически операции, с цел да се продължи по-дълго техният мандат и пробват в някоя нова констелация на политическите връзки да създадат политически контракти и възможни обединения, които ще им дадат опция да оцелеят на политическата сцена на Черна гора. Затова споделям, че тези политически операции те вършат, въодушевени най-често от инструкциите на Белград. Белград е единственото място в района, което харесва неустойчивостта в Черна гора. Президентът Вучич добре знае това и ловко манипулира с няколко партии, които са под директното или индиректното му въздействие.

Г-н Радулович, както казахте, с изключение на в политическа рецесия, Черна гора се намира и в рецесия на институциите с дефицита на конституционни съдии. Как това въздейства съгласно Вас на политическия живот във вашата страна?

Много отрицателно въздейства, тъй като от промяната на властта през 2020 година всички чакахме новото парламентарно болшинство да организира някои нови промени, да организира предстоящите промени и в правораздаването въобще, освен в Конституционния съд, а и в прокуратурата, в институциите, в държавното управление и в Народното събрание. Но се случи нещо напълно противоположно. Една политическа партия в Черна гора имаше преобладаващо болшинство, въпреки и в разнообразни обединения, само че съвсем трийсет години. Сега се очакваше, че тези нови структури и новите партии на власт ще вземат най-хубавото от тази система и ще го развият и подобрят, а това, което беше неприятно, ще го отстранят от институционалната система. Случи се тъкмо противоположното. Новите парламентарни партии, които завоюваха властта през август 2020 година, унищожиха изцяло всички положителни практики, които съществуваха преди, и доведоха до най-много всички неприятни практики и до политически и институционален парадокс. За страдание, през днешния ден в Черна гора имаме цялостна обсада на институциите. Европейският съюз остро подлага на критика това. Най-новите изказвания, отправени към нас от високопоставени чиновници в Европейския съюз са, че в случай че не се стигне до избор на съдии за Конституционния съд, ще се стигне до спиране на договарянията за присъединение на Черна гора към Европейски Съюз. Такова нещо никой не е очаквал да се случи, само че за жалост, Дритан Абазович и неговото държавно управление, а и парламентарното болшинство от август 2020 година в разнообразни комбинации направиха сериозна институционална деструкция в Черна гора и сътвориха неустойчивост освен в Черна гора, а тази неустойчивост рефлектира и върху някои страни от района.

Г-н Радулович, преди няколко дни еврокомисарката Таня Файон сподели тъкмо това, че може да бъде застрашена по-нататъшната интеграция на Черна гора. Какво значи това въобще за този развой във вашата страна?

Сега ще ви го обясня. До идването на власт на Дритан Абазович Черна гора беше водач в процеса на европейска интеграция и договаряния в района. Сега, по-малко от година от неговото ръководство, ние имаме опасност от Европейския съюз за спиране на договарянията. Беше немислимо, че това може да се случи. Имаме власт, която е под директното отрицателно въздействие на Белград, а и непосредствено под въздействие на Москва, тъй като всичко, което направи, не е осъществяване на промени, а извършване на заповедите на Белград. Това е, което блокира Черна гора в процеса на договарянията за присъединение. Те не направиха нищо от упоменатите промени, нито приготвиха институциите, не приготвиха екипи за договаряния. Процесът е изцяло блокиран. Наред с това си служат с редица операции и с престъпни дейности. Хора на високи позиции във властта, измежду първите сътрудници на Дритан Абазович, са предприемали разнообразни престъпни действия, които е трябвало да предотвратяват. Някои от тях бяха задържани и разследвани от прокуратурата, и са с огромна възможност да бъдат съдени.

Г-н Радулович, към този момент няколко пъти споменахте името на сръбския президент господин Вучич. Бих желал да Ви попитам: в Черна Гора следим конфликта сред просръбския блок партии и прочерногорските партии. Какво значи това за сигурността и стабилността на нашия район?

Силите в Черна гора, които са просръбски, по едно и също време са и проруски. Това са сили, чиято идеология се основава на шовинизма, на сръбския шовинизъм. Те са всичко друго, само че не и полезности, които още Милошевич застъпваше във войните от 90-те години. Това, което Милошевич се опита да направи посредством войни през 90-те години, Вучич се пробва да направи посредством политически операции, посредством надзор на политически субекти в Черна гора и посредством финансиране на тези субекти, които се застъпват за сръбския шовинизъм. В Черна гора най-преобладаващи са политическите субекти. Имаме въздействие на Сръбската православна черква, която е най-големият проводник на сръбския шовинизъм и на съветско въздействие в Черна гора и в целия район. Като съберете всичко това дружно, получавате най-големия източник на институционална дестабилизация и в Черна гора, само че и в други страни от района, на първо място в Босна, посредством дейности в Република Сръбска, както и, несъмнено, в Косово, посредством дейности в северната му част. Това съставляват през днешния ден Сърбия и президента Вучич. Те са главният източник на неустойчивост в района. Както виждате, ние сме на ръба на спора, на ръба на цивилен спорове в Черна гора, в Босна и Херцеговина, и в Косово. Причината за това е президентът Вучич и политиката на сръбския шовинизъм, която те организират измежду по този начин наречения " сръбски свят ". Ако погледнете, този " сръбски свят " е редом на това, което Путин дефинира в политиката си, по този начин наречения " руский мир ", т.е. " съветския свят ". Така че имаме едно малко копие, дребен Путин на Балканите, който само няма такава огромна военна мощ и атомно въоръжение. Всичко друго Вучич има и може да го прокарва принудително и по метод, който да дестабилизира района. Така че отговорът на Вашия въпрос - за жалост, такива дейности на президента Вучич и сръбското държавно управление, и въобще на сръбските институции в страните от района, съставлява в този миг най-голямата опасност за районния мир и общата непоклатимост на Западните Балкани.

Вижте още във видеото

Автор: Николай Кръстев

Последвайте ни във и
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР