Продължителната изолация на полярните изследователи води до намаляване на мозъка

...
Продължителната изолация на полярните изследователи води до намаляване на мозъка
Коментари Харесай

Мозъкът на полярните изследователи намалява за 14 месеца в Антарктида

Продължителната изолираност на полярните откриватели води до понижаване на мозъка им. Това откри група немски учени, които изслевдат членовете на експедиции до Антарктида. Резултатите са оповестени в The New England Journal of Medicine.

Учени от медицинския център на университета „ Шарите “ в Берлин и други лаборатории изследвали девет души, които са били в немската станция Neumayer III от 14 месеца.

Кръвните проби са взети от всички полярни откриватели и те също са минали проби за когнитивни качества. Осем от тях преди и след експедицията направиха ЯМР на мозъка.

Контролната група включваше девет души, които бяха по време на експедицията в Германия. Имаше хора от същия пол и възраст (петима мъже и четири жени) с сходен първичен размер на хипокампуса.

Тази част от мозъка понижава при полярните откриватели и леко се усилва в контролната група. Най-големите промени са настъпили в зъбния вирус на хипокампуса - неговият размер е намалял с 7,2%. В същото време резултатите от тестванията, свързани с пространствената ориентировка и вниманието, се утежниха измежду полярните откриватели. На другите познавателни функционалности намаляването на размера на мозъка не е повлияло.

Освен това концентрацията на невротрофния фактор на мозъка, протеин, подтикващ и подпомагащ развиването на неврони, понижава при полярните откриватели.

Ранни опити демонстрираха, че обществената изолираност и монотонността на околната среда при гризачите потискат хипокампуса, намалявайки образуването на нови неврони.

Превод: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР