Продължителен военен конфликт в Европа или евентуална нова ескалация ще

...
Продължителен военен конфликт в Европа или евентуална нова ескалация ще
Коментари Харесай

Кофас намали с 1% очакванията си за ръст на БВП в световен мащаб

Продължителен боен спор в Европа или възможна нова ескалация ще окажат негативно влияние от 1% върху международния БВП през 2022 година по отношение на предварителната прогноза за растеж от 4,1 на 100, оповестява компанията " Кофас ". Това значи, че към този момент се залага на растеж от 3,1%, оповестява Българска телеграфна агенция.

Очакванията са Украйна да изпадне в историческа криза заради прекъсване на доста действия по време на войната. Едновременно с това, съветската стопанска система също ще бъде мощно повлияна от западните наказания. Напускането на множеството западни компании и ограниченията, подхванати от локалните управляващи в отговор на глобите, с цел да ограничи обезценяването на рублата, са единствено част от факторите, които оказват отрицателно влияние върху Русия.
 
Според специалистите от " Кофас ", през 2022 година търсенето на природен газ в Европа следва да бъде почти 6-7 на 100 по-ниско по отношение на 2021 година заради по-мекото време и рисковите равнища на цените. Това следва да помогне за понижаване на потребността от импорт от Русия. Спадът на европейското търсене, комбиниран с спомагателни LNG (15 милиарда куб. м, обещани от САЩ) и тръбопроводни доставки от някои прилежащи страни като Норвегия или Алжир, допуска, че към 100 милиарда куб. м съветски природен газ въпреки всичко ще би трябвало да бъде сменен. Това съставлява близо 25 на 100 от общото европейско търсене през 2021 година

" Ако семействата понижават потребностите си за отопление на газ, 20 милиарда куб. ммогат да бъдат спестени, което би довело до финален дефицит от 50 милиарда кубически сантиметра (близо 3 на 100 потреблението на първична сила в ЕС) ", оповестява Пламен Димитров, шеф на " Кофас България ".

Експертите на " Кофас " предвиждат, че неустойчивостта и несигурността от спора в Украйна ще натежат върху капиталовите решения на бизнеса, защото финансовото му положение евентуално ще се утежни доста. Това ще бъде разследване от покачващите се индустриални разноски. В допълнение към страните от Централна и Източна Европа, които имат значими стопански връзки с Русия, страните от Западна Европа също са най-изложени на риск заради мощната си взаимозависимост от съветски изкопаеми горива.

Германия и Италия, чиито стопански системи са най-зависими от съветския газ, евентуално ще бъдат мощно наранени. Експертите на " Кофас " предвиждат негативно влияние от 1,6 процентни пункта върху растежа на Брутният вътрешен продукт в двете страни. В останалата част на Европа, въздействието евентуално ще бъде по-слабо, само че въпреки всичко осезаемо, написа в разбора.

В Африка се чака общ чист негативен резултат от 0,5 процентни пункта.

Според специалистите, Азия също няма да бъде пощадена от следствията на войната. Продължителен спор в Европа или нова ескалация ще имат предстоящо чисто негативно влияние от 0,5 процентни пункта върху растежа на Брутният вътрешен продукт през 2022 година Латинска Америка е различен район, уязвим от стягане на политиката на Щатите, само че би трябвало да се възползва от възходящите цени на суровините. Прогнозираният чист резултат от войната за района е оценен на минус 0,1 процентен пункт.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР