Продължилата няколко месеца политическа криза в Самоа е към края

...
Продължилата няколко месеца политическа криза в Самоа е към края
Коментари Харесай

За първи път жена стана премиер на Самоа

Продължилата няколко месеца политическа рецесия в Самоа е към края си, откакто нацията получи своя първи министър-председател от женски пол след решение на локалния апелативен съд, съобщи „ Гардиън “.

Партията „ Фаатуатуа иле Атуа Самоа уа Таси “ (FAST) публично бе провъзгласена за победител от изборите през април, а нейният водач Наоми Матаафа за министър председател. Тя е заемала и поста на вицепремиер, преди да се отдръпна от Партията за отбрана на човешките права (HRPP), която управляваше островната страна 39 години. През 2020-а Матаафа сътвори личен политически план, който в този момент ще изтегли от властта Туйлаепа Малиелегаой след 22 години на премиерския пост.

В решението си съдът разгласи, че FAST е имала право да поеме властта на 24 май, когато партията организира специфична гала за полагане на клетва.

Политическите конфликти в Самоа продължиха няколко месеци, откакто FAST ненадейно показва резултати, с които се опълчи на HRPP по време на изборите през май. И двете партии си завоюваха по 25 мандата, а различен един отиде при самостоятелен претендент. Впоследствие той даде поддръжката си за FAST, с което им даде преднина, само че от HRPP назначиха спомагателен народен представител и обявиха, че това се дължи на неспазването на квотата от 10% за дамите народни представители в страната. Противниците осъдиха тези дейности и ги нарекоха „ анемичен прелом “.

Тогава Върховният съд на Самоа разгласи потреблението на наредбата за половата квота за неправилна и подреди да бъде призован Народното събрание, с цел да постави клетва. Правителството, което тогава беше на власт обаче, отхвърли и даже заключи определения министър председател и нейните последователи отвън постройката на Народното събрание. Това наложи Матаафа да произнесе клетва на самобитна гала пред зданието.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР