Продължиха и опитите за хибридно въздействие върху България, включващо целия

...
Продължиха и опитите за хибридно въздействие върху България, включващо целия
Коментари Харесай

Хибридните атаки срещу България продължават с целия арсенал, обяви разузнаването

Продължиха и опитите за хибридно влияние върху България, включващо целия боеприпас от подходи и дейности за оказване на въздействие в политически, стопански, дипломатически, културен и агитационен аспект. "

Това е едно от заключенията на Държавна организация " Разузнаване " (ДАР) в годишния отчет за активността ѝ 2017 година, който бе публикуван в обществената си част късно във вторник и импортиран за разискване и приемане в Народното събрание. То е в главата " Оценка на външната среда за сигурност ", като имена на съответни страни не се загатват на никое място в несекретната част от отчета. Приблизителна визия се добива единствено от потреблението на изрази като " световни и районни сили ".

В частта за киберсигурност е записано: " Като част от осведомителната война за влияние върху публичното мнение редица страни продължиха да употребяват и през 2017г. хакерските атаки за решение на политически, стопански и разследващи задания в интерес на лични ползи, в това число и в нашата страна ". Отново не се показва кой е източник на опитите за хибридно влияние. Включването на Русия, като " източник на районна неустойчивост " в Доклада за националната сигурност на България предходната година докара до дипломатическо напрежение и кавги в Народното събрание.

" През годината преобладаваха националните ползи и битката за превъзходство на световните и районните сили. Променливите салда и конфигурации в интернационалните връзки обуславяха главните опасности и закани за националната сигурност и ползите на Р България ", написа в отчета без да се показват " световните сили ".

Като главен " генератор на неустойчивост, политически, стопански и асиметрични опасности и закани за България, съгласно ДАР са продължаващите спешни процеси " традиционо е посочен Близкият изток, само че също по този начин Балканите и Северна Корея.

Тероризъм и престъпност

Терористична опасност за Европа идва от " Ислямска страна " и усилване на пропагандната акция на организацията в интернет и обществените мрежи, ориентирана към симпатизантите на групировката в чужбина за тяхната радикализация, показват създателите. По-висок е риска за " западните страни - директни участнички с военни сили в интернационалната коалиция за битка с ИД. " Но на фона на военните провали на ИД съперничещата формация " Ал Каида " се пробва да притегли част от бойците и последователите на своя страна.

Реална опасност са и завръщащите се в европейските страни джихадисти, както и независимо радикализирали се лица, които в терора намират средство за отричане и битка с европейския метод на живот и ценностна система. Заплахата за България идва от навлизане или прекосяване на радикални детайли през нашата територия, по този начин и заради намесата на проведени незаконни групи в този трафик към Европа.

Нисък риск от рецесии на Балканите

В малко по-подробната част за районните закани на документа прогнозата за Западните Балкани е, че в средносрочен проект заплахата от широкомащабни рецесии с етнически или набожен темперамент в района е ниска, само че възможното им пораждане може да има съществени отрицателни последици за стабилността и сигурността както в районен проект, по този начин и за България.

Годишният доклад на разузнаването (публична част)

За Украйна разузнавачите считат, че продължаващото опълчване сред другите вътрешни и външни ползи основава предпоставки за превръщането на украинската рецесия в нов замразен спор на европейска територия.

" Замразените " спорове в постъветското пространство остават непрекъснат източник на напрежение съдържащ рисков капацитет по линия на сигурността, а засегнатите от тях страни не престават да бъдат поле за конфликт на разнообразни геополитически ползи.

Ето какво още отчитна ДАР за 2017 година:

- не е позволен неуспех на оперативни източници и интервенции

- до български директивни институции са направени и изпратени общо 1961 информационно-аналитични материала, както и 52 седмични брифинга (до президента, ръководителя на Народното събрание, министър-председателя, министъра на външните работи, министъра на вътрешните работи, секретаря на съвета по сигурността), като приблизително на ден са изпращани по 8 осведомителни материала. От тях за асиметрични заплахиса били 49% от материалите, по външнополитически проблеми - 38%, и икономическа сигурност - 13%.

- уголемява се потреблението на психическа експертиза в оперативната и осведомителната работа на ДАР, съгласно илюстративна графика в отчета нарастването спрямо 2015 година е 100%.

- за задачите на ДАР и на други служби от бранш " Сигурност " са осъществени 66 530 инспекции с изследванията за работа с класифицирана информация. Проверени 12 019 претенденти за българско поданство, 1300 претенденти за леговище и 6872 лица по отношение на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР