(продължение от миналия брой)5. Достъп до здравеопазване, грижи и лекарстваУниверсалният

...
(продължение от миналия брой)5. Достъп до здравеопазване, грижи и лекарстваУниверсалният
Коментари Харесай

За гарантиран достъп до услуги и дом за всеки

(продължение от предишния брой)

5. Достъп до опазване на здравето, грижи и медикаменти

Универсалният достъп до качествено опазване на здравето и обществени грижи са съществени права. КОВИД-19 сподели значителния принос на бранша на грижите за обществото, в това число лечебните заведения, лекарите и медицинските сестри, както и смисъла на европейското съдействие против заканите за здравето. Ще пазиме обществено опазване на здравето, което основава качествени работни места и един Европейски здравен съюз, който да ръководи трансгранични реакции при пандемии, да поддържа и зачита публичното опазване на здравето на национално ниво. Призоваваме за мощна Европейска тактика за психологично здраве. Ще въведем заслужено и транспарантно ценообразуване на медикаментите, с цел да предотвратим дефицита им и да подкрепим навременния достъп и нововъведенията, в това число за редките болести. Подкрепяме начинания за общи европейски обществени проучвания в региона на имунизациите, животоспасяващите медикаменти и антимикробната устойчивост.
Наред с това би трябвало да отбележим, че България е измежду страните, в които има най-големи несъответствия и дефицити в опазването на здравето, по тази причина една цялостна общоевропейска тактика би съдействала да стартира решаването на проблеми като дефицита на лекари и медицински личен състав, достъпа до здравни услуги в отдалечени региони, положението на аптечната мрежа, подпомагането на раждаемостта, предварителната защита на обществено значимите болести, профилактиката при психиатричните болести.
 
6. Публични услуги в сърцевината на нашето общество

Ефективните и налични обществени услуги са приоритет на социалистите. Добре финансираните обществени услуги дават сигурност против компликациите на живота, предизвикват благосъстоянието и са от значително значение за действието на нашата стопанска система. Всеки би трябвало да има обезпечен достъп, от най-младите до най-възрастните, от най-големия град до най-отдалеченото село. Ще подсигуряваме качествено опазване на здравето, достъп до сила и вода на налични цени, приобщаващо обучение, благоприятни условия за учене през целия живот и ефикасни обществени услуги, които са елементарно налични за всички жители. Това е значителен миг и от битката с обезлюдяването на дребните обитаеми места, тъй като основна причина младежите и фамилии да ги напущат е неналичието на публични услуги като учебни заведения, лечебни заведения, превоз и цифрова съгласуваност. Европейски Съюз би трябвало да се бори с бедността в региона на подвижността и да поддържа чист, наличен и резистентен градски превоз във всички райони, в това число и необятна железопътна мрежа. Изграждането на високоскоростни железници, които свързват всички страни членки, ще бъде измежду главните ни цели в областта на превоза. Правото на познание и просвета е главно изискване на демокрацията и ние ще го защитим.
 
7. Защита на околната среда и стабилно земеделие  

Тази планета е всичко което имаме. Ще защитим околната ни среда, устойчивото земеделие, развиването на селските региони, биоразнообразието и здравето на хората. Чрез Зелената договорка ще понижим екологичния си отпечатък; ще възстановим и ще се грижим за нашите гори; ще почистим въздуха, водата, почвата и ще защитим екосистемите. Борим се против пластмасовото и химическото замърсяване. Тъй като водата е жизненоважен запас, ние ще развиваме дейно и стабилно запазване и ръководство на водите. Европейски Съюз би трябвало да пази разнообразието от растителните типове и хуманното отношение към животните. Кризите, свързани с климата и биоразнообразието, са същинска опасност за хранителната сигурност и за издръжката на земеделските стопани. В същото време българските социалисти ще упорстват Европейски Съюз да отбрани европейските земеделци от резултатите на войната в Украйна – както нарасналите цени на торове и препарати, по този начин и вноса на евтина продукция, която измества локалното произвеждане. Ще продължим и напъните за равнене на дотациите за земеделците в границите на целия Европейски Съюз.
Селските региони в Европа са веригата, която свързва нашите земи, общности, храни и нашите екосистеми. Трябва да укрепим Общата селскостопанска политика на Европейски Съюз, с цел да подкрепим земеделските производители, изключително младите, дамите и дребните аграрни стопани, и селскостопанските служащи. Искаме да подкрепим приходите на фермерите, работните места и прехода към стабилно земеделие, като в същото време ги защитим от нелоялна конкуренция от трети страни и ценови спекулации, както и реализиране на обективни цени. Искаме да подсигуряваме, че са в положение да дават здравословна и налична храна за всички и да подобрим производството на храни, като възприемем устойчивото земеделие и лов на риба. Земеделските производители би трябвало да бъдат подкрепени финансово и механически, с цел да реализиран задачите за прекосяване към екологични способи на земеделие, щадящи околната среда. Искаме да понижим използването на пестициди въз основа на най-хубавите национални практики, да се усъвършенства ръководството на почвите и да се опази биологичното многообразие. Нашата битка за Зелената договорка е и битка за възстановяване на живота на земеделските стопани. В същото време ще настояваме за европейско законодателство, което да отбрани земеделските земи, които се унищожават поради корпоративни ползи в областта на възобновимата сила.
Българските социалисти ще продължат да отстояват твърда политика против навлизането на ГМО в земеделието и в хранителната верига.
 
8. Солидарност и развиване във всички общини и райони, жилище за всеки

В Европейски Съюз не престават да съществуват съществени териториални разлики, а районното доближаване забавя темпа си. Затова ще продължим да изпълняваме амбициозна политика на доближаване в цяла Европа, с фокус върху планинските, дребните и крайграничните общини, с цел да подобрим качеството на живот в градовете, селските и отдалечените региони и да обърнем наклонността за приключване на мозъци. За българските социалисти остава приоритет усилването на Дунавската тактика и поддръжката за плановете, които да обезпечат целогодишна плавателност на р. Дунав. Отстояваме метода на партньорство с районните и локалните управляващи и тяхната решаваща роля в оформянето и използването на Кохезионната политика за конвергенция в обществената сфера, дружно с гражданското общество. Те оказват най-пряко влияние върху живота на жителите и са мотор на богатия културен живот и многообразие в Европа.
Твърде доста хора - постоянно младите, самотните родители и уязвимите - се борят да намерят налично, качествено и енергийно дейно жилище. Ще въведем Европейски проект за налични жилища със свързани вложения и Стратегия на Европейски Съюз за битка с бездомността. Изграждането на общински жилища с европейско финансиране ще има като резултат както стимулиране на локалната стопанска система, по този начин и  превръщане на демографските трендове. За да се оправим с високите сметки за сила и бедността, ще насърчим вложенията във Вълната на реновацията, с цел да създадем повече обществени и частни здания енергийно ефикасни. Една подобаваща европейска рамка би съдействала за превъзмогването на тези задълбочаващи се проблеми.

9. Гарантиране на сигурността

Искаме да подсигуряваме сигурността и сигурността на всички жители. Ще подобрим полицейското и правосъдното съдействие в битката с тероризма, проведената престъпност, трафика на опиати, киберпрестъпността, прането на пари и всички форми на закононарушения, свързани с пола. Необходимо е усилване на съдействието сред европейските пристанища, с цел да се понижи дейно притокът на опиати в Европа. Ще се борим с телефонните и интернет измами, които са ориентирани най-много към възрастните хора. Искаме да укрепим Европол, Европейската прокуратура и бъдещия орган за битка с изпирането на пари, като се стремим към същински Европейски проверяващ орган, който да поддържа страните членки.

(продължава в идващия брой)
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР