Продължавайте да продавате долари на фона на големите разходи, предвидени

...
Продължавайте да продавате долари на фона на големите разходи, предвидени
Коментари Харесай

Очаквайте завръщане на слабия долар

Продължавайте да продавате долари на фона на огромните разноски, планувани от администрацията на Джо Байдън. Това трябваше да бъде най-логичният метод в търговията през 2021 година Парите, които би трябвало да бъдат отпечатани за финансирането на пакета от стопански тласъци в Съединени американски щати ще окажат голям напън върху $, засилвайки пазарната динамичност за поевтиняване на „ зелените пари “, която се следи месец март насам. Макар и малко по-късно от предстоящото т. нар „ Синя вълна “ (контрол на демократите върху двете камари на Конгреса, както и президентството) към този момент е реалност. Защото тогава неотдавна доларът нарастна?

Шокът от щурма на постройката на Конгреса във Вашингтон от последователи на Доналд Тръмп на 6 януари обърна наклонността, написа Маркъс Ашуърд за Блумбърг.

Доларът постоянно играе ролята на актив леговище по време на рецесии, даже когато те са на територията на Съединени американски щати. Имайки това поради, фондовите пазари не престават мощното си показване и доближават нови рекордни равнища, игнорирайки политическите земетресения.

Смесените сигнали от Федералният запас на Съединени американски щати също играят роля. Късите позиции в $ бяха подложени на напън, откакто няколко членове на Федералния комитет за отворен пазар (FOMC) неотдавна показаха оптимизъм във връзка с икономическото възобновяване на Съединени американски щати. Тази тяхна позиция може да ги накара да гласоподават в интерес на понижаване на програмата за количествено облекчение(QE) по-късно тази година, което би бил цялостен поврат в политиката на FOMC спрямо последното съвещание на комитата от декември. Забавяне на печатането на пари от Фед също би подкрепило $.

В случая обаче е значимо да се вслушаме в думите на водачите на Фед. Заместник-управителят на Федералния запас Ричард Кларида неотдавна сподели, че не вижда причина за смяна на програмата  за изкупване на облигации за най-малко 120 милиарда $ месечно през тази година. Вчера ръководителят на Фед Джером Пауъл също изрича поддръжка за опазване на политиката на централната банка.

Действителността е, че предстоят още по-големи фискални разноски, които изискват съразмерно по-високи продажби на държавни облигации, с които те да бъдат финансирани. Пазарът ще би трябвало да погълне невижданите 1,8 трлн. $ държавен дълг през 2021 година, считат аналзиатори от JP Morgan Chase & Co. За задачата печатницата на Фед ще би трябвало да работи на цялостни обороти.

Междувременно вложителите сигнализират за възходящата рентабилност по американските държани скъпи бумаги и за обстоятелството, че икономическите тласъци могат да провокират инфлационен напън. За момента Фед наподобява не се тормози от инфлацията. Това обаче може да се промени, в случай че високата рентабилност накара вложителите да се отдръпват от фондовия пазар. Подобно развиване би предиздвикало Фед да предприеме ограничения за отбрана на финансовата непоклатимост, като очевидният инструмент за задачата е нарастване на програмата за количествено облекчение.

След като администрацията на Байдън се откри и политическата обстановка във Вашингтон се възстановява, има премного аргументи да се има вяра, че низходящата наклонност на $ ще се върне. В послание ще има доста $, а това сигурно ще подкопае цената на зелените пари.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР