Продължават заплахите към служители на Българската агенция по безопасност на

...
Продължават заплахите към служители на Българската агенция по безопасност на
Коментари Харесай

Продължават заплахите заради одита на ГКПП Капитан Андреево

Продължават заканите към чиновници на Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) поради инспекциите на Граничен контролно-пропусквателен пункт " Капитан Андреево ".

Това стана ясно от изказване на зам.-министъра на земеделието Иван Христанов.

" Трима инспектори не пристигнаха на работа в тези 4 дни на одита. Пуснаха си болнични вечерта преди одита. Имаме сигнали, че те и фамилиите им са били заплашвани да си пуснат болнични, с цел да не дойдат на работа ", сподели той.

По думите му в серията закани са попаднали двама народни представители и трима висши служители. На двама души са били препоръчани подкупи.

От 7 юли европейски инспектори ревизират по какъв начин българската страна се оправя с фитосанитарния надзор на границата. Данните от одита са предоставени на ГДБОП, сигналът ще бъде изпратен и на прокуратурата.

По думите на изпълнителнителния шеф на БАБХ проф. Христо Даскалов сградният фонд на граничния пункт за фитосанитарния надзор е безстопанствен от компаниите, които в последните 10 години са били там чартърен.

Има и смяна на предназначението на здания, което може да докара до прекъсване на контрола във връзка с вноса на фуражите. Предназначението на постройката били заменено през 2012 година и там се помещавали офисите и касата на компанията наемател " Евролаб " с представител Васил Димитров. Според зам.-земеделския министър Димитров в този момент е в болнични.

По 6 тона храни са отхвърляни приблизително дневно през предходната година поради повишено наличие на пестициди, сега Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) отхвърля 22 тона. Това е с 246% повече, изясни Христанов.

Той даде информация за фитосанитарния надзор в интервала 13 април – 19 май 2022 година - 35 дни преди БАБХ да стартира лабораторна активност и за интервала 20 май – 25 юни – 35 дни, откакто стартира активност.

Партидите със повишено наличие на пестициди преди БАБХ да стартира лабораторна активност са 0,36 на 100, а по-късно са 0,63 %. Общият размер, който минава надзор за предходния интервал е 32 хиляди тона, от които са отхвърлени 223 тона. В интервала, в който БАБХ стартира своята активност на пункта, са минали за надзор 21 хиляди тона храни, като са отхвърлени 806 тона, заяви Христанов. Сравнихме и същия интервал на предходната година по отношение на тази година, сподели зам.-министът. В оня интервал на предходната година са отхвърлени поради пестициди 97 тона храни, за тази година БАБХ отхвърля 806 тона храни. Това е нарастване със 727% на количеството отхвърлена поради пестициди храна, съобщи Българска телеграфна агенция.

От януари 2020 година до ноември 2021 година в 15 от общо 23 месеца частната лаборатория е записала повече проучвания, в сравнение с механически е способна да извърши, заяви още Христанов.

По думите му през юли 2021 година няма нито една отхвърлена партида, нито един отритнат кг стока не е върната от границата и не е препоръчан за заличаване.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР