Продължават спасителните операции, след като два плавателни съда с мигранти

...
Продължават спасителните операции, след като два плавателни съда с мигранти
Коментари Харесай

Още трима мигранти са спасени край гръцкия остров Лесбос

Продължават избавителните интервенции, откакто два плавателни съда с мигранти потънаха през вчерашния ден сутринта надлежно край гръцките острови Лесбос и Китира, оповестява телевизия Скай. Досега общо при двата случая са открити 23 жертви.

Тази заран гръцките управляващи оповестиха, че край Лесбос са избавени още трима души, с които общият брой на оживелите доближава до 28. Поне 18 души – 16 млади дами с генезис от Африка, едно момче и един мъж – са изгубили живота си при корабокрушението, съобщи Българска телеграфна агенция.

Край Китира в неопределеност остават 10 души, а 80 са избавените. Всички те са от Афганистан като се изключи един сириец. Досега управляващите са разкрили 5 тела на починали при потъването на ветроходния кораб. В региона силата напразно доближава до девета степен по скалата на Бофорт.

Някои от мигрантите край Китира са видели капитана да изоставя корабчето и да скача в морето. Тогава пасажерите разбрали, че корабокрушението е неизбежно.

Вчера на срещата на Европейската политическа общественост в Прага гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис насочи апел за съдействие в битката с мрежите за трафик на мигранти, а държавният представител Янис Иконому в Атина загатна " голямата отговорност " на Турция, която не попречва съгласно него заминаването на мигрантите и то с негодни за изискванията в морето съдове.

Германският вестник " Велт " разяснява, че в последно време маршрутите на трафикантите от Турция се пробват да заобиколят строго охраняваните крайбрежия на Гърция и се пробват да доближат непосредствено до Италия макар заплахите от дългото морско пътешестване.

По данни на интернационалната организация за миграция, представени от " Шпигел ", от началото на годината по маршрута през Средиземно море са починали или са в неопределеност над 1100 души, от които 900 в Централното Средиземноморие.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР