Продължават разпитите на свидетели по делото срещу Йоан Матев, който

...
Продължават разпитите на свидетели по делото срещу Йоан Матев, който
Коментари Харесай

Съдът разпитва петима свидетели за убийството на Георги в Борисовата градина

Продължават разпитите на очевидци по делото против Йоан Матев, който е упрекнат за убийството на 16-годишния Георги Игнатов в Борисовата градина на 2.06.2015 година, съобщи кореспондент на БГНЕС.

В залата се явиха петима очевидци, от които Ерик Стоянов и Аюджеб Дома бяха доведени наложително от правосъдната защита, защото в предни съвещания не са се явили.

Заседанието се води от петчленен състав. Пред него Ерик Стоянов, който е един от очевидците по делото сподели, че в килията му е бил Патрик Първев, който е направил признания за действието в Борисовата градина. Тогава Първев е излежавал 6 годишна присъда за нечовечен побой над 3-годишният Еци.

„ С идването на Първев, ние станахме четирима в килията. Аз, Радослав, Калин Евтимов и Патрик. Заради побоя над тригодишното момче, Калин тормозел душевен Патрик. Той написа признания пред мен и Калин, които обаче не подписа. Един от съкилийниците извика надзирателя и съобщи показанията му “, сподели Стоянов и разказа Патрик като слаб, мирен, висок към 180 см. и с руса коса.

Заради честото забравяне на обстоятелствата, съдът прочете показанията, които той е дал на 8 август 2015 година в следствието.

От тях стана ясно, че на 7 август Патрик е признал пред Калин, че точно той е умъртвил Георги в Борисовата градина.

„ Успях да чуя Патрик когато обясняваше къде е скрил ножа и по какъв начин наподобява той – с черна ръкохватка, с черен връх и дълъг 20 см “, посочи очевидецът и добави, че на другия ден Патрик четири пъти сменил версията си – ту признавал, че е той, ту отричал показанията си, както им споделил, че страда и от раздвояване на личността.

Попитан дали признанията на Патрик са били изтръгнати със мощ и под диктовка, Стоянов отхвърли.

Вещото лице Васил Бачев удостовери, че направената от него графологична експертиза удостоверява, че почеркът в самопризнанието на Първев е негов и към този момент не съществува подозрение за достоверността на лицето, написало признанията.

Заседанието беше прекратено поради общо заседание на съда. Очаква се разпитите да продължат след 13 ч.

Ако в последна сметка Йоан Матев бъде приет за отговорен, ще получи присъда сред 5 и 12 години, защото по време на убийството той е бил малолетен. Освен това ще бъде приспаднат и срокът, в който подсъдимият се намира зад решетките, т.е. над две години.

През ноември 2017 година Софийска градска прокуратура (СГП) внесе обвинителен акт против Йоан Матев. Той е предаден на съд за това, че на 2 юни 2015 година малко преди 12:00 ч. в Борисова градина, като малолетен, само че като е могъл да схваща свойството и смисъла на действието и да управлява постъпките си, съзнателно е умъртвил малолетния Георги, като му нанесъл удар с нож. В резултат на това били наранени витално значими органи и настъпила солидна кръвозагуба, довела до гибелта на потърпевшия. Оръжието на закононарушението е открито наоколо до местопроизшествието. Матев избягал и напълно трансформирал външния си тип, навиците си и обществените си контакти. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР