Продължават разговорите по предложенията на ИТН за промени в програмата

...
Продължават разговорите по предложенията на ИТН за промени в програмата
Коментари Харесай

БСП свика спешна среща с преговарящите заради казусите с КЕВР и КПКОНПИ

Продължават диалозите по предложенията на Има Такъв Народ за промени в програмата за кабинет с мандата на Българска социалистическа партия. Извънредна среща с водачите на партиите, с които Българска социалистическа партия влезе в договаряния за сформиране на държавно управление свика водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова в Народното събрание поради проблема с избора за ръководител на КЕВР.

Три са основните въпроса от срещата - какъв брой ълго време левицата може да държи мандата - изборът на нов ръководител на КЕВР и вторият избор - ръководител на Комисията за противопоставяне на корупцията.

" Това действително е втори опит за осъществяване на първия мандат на Политическа партия. За нас виждаме да се стъпва на нея и това е удовлетворяващото. До края на деня ще обсъдим постъпилите оферти и съм убеден,че ще намерим подобаващите решения. Другата седмица ще бъде по-трудният стадий. Миналия път ние не изградихме добър механизъм за взимане на решения. Имше доста обстановки,в които породиха напрежение и спорове тъй като имаше решения които бяха взети без авансово разискване. Част от това се дължеше на обстоятелството,че беше парцелиран Министерски съвет. Партиите си поръчваха сови министерства,които оповестиха за свои феодални владения- " моето министерство е моята цитадела ". Това предсказуемо сподели,че не работи добре ", съобщи съпредседателят на Демократична България Христо Иванов.

Според Иванов вероятната формула е министърът да е от една групировка, а заместниците - от друга. " ИТН " би трябвало да убедят останалите, че може да бъди възобновен разговорът с тях, уточни Иванов, допълвайки, че хоризонтът на възможен нов постоянен кабинет в това Народно събрание остава шест месеца.

" Първо има единодушие по програмата, която приехме. Българска социалистическа партия носят тази отговорност сега и чакаме какви резултати ще реализиран. Ако не престават по този начин да получават назначения принудително, по силов метод, въпреки всичко ние тогава ще излезем с решение. Но оставяме сега виновен разговор, с цел да забележим в действителност кой и по какъв начин ще предложи имената. Кой и по какъв начин ще застане зад тези имена, тъй като тези, които приказват сега за стратегия, по която би трябвало да вървим, в последно време приказват единствено за имена ", разяснява Станислав Балабанов - народен представител от ПГ на " ИТН "

Според Балабанов Политическа партия нямат предпочитание за стратегия, а за избори. Има Такъв Народ не биха се съгласили отцепници да вземат участие в кабинета. По думите му четирите партии без отцепниците биха имали 128 гласа. А на апела на Христо Иванов министерствата да не стават феодални владения отговори, че Българска социалистическа партия желаят политически, а Политическа партия - по-програмен профил на кабинета.

" Програмата не е комплектована. Получихме през вчерашния ден предложенията към програмата, която съгласувахме с Българска социалистическа партия и Демократична България. Имаме през днешния ден до края на деня време да предоставим нашите мнения. В момента текат съгласуванията в комисии, по ресори, тъй че до края на деня ще имаме мнения ", съобщи Андрей Гюров - ръководител на ПГ на " Продължаваме промяната ".

Засега за Политическа партия не е допустим вид да седнат на масата за договаряния с Има Такъв Народ и не могат да потвърдят дали ще излъчат министър председател идната седмица. В момента тече вътрешна процедура в партията по събиране на отзиви по ресори по отношение на предложенията в програмата и до края на деня ще се произнесат.

А Корнелия Нинова свика незабавна среща с управленията на партиите за повече изясненост по отношение на желанията им за работата на Народното събрание.

Искам да ми се даде изясненост какво имат намерение депутатите да вършат, в какъв порядък от време го разполагат. Би било супер безразсъдно да желаят 4 седмици време, в което ние да държим мандата, с цел да работи Народното събрание, а в същото време Народното събрание от 1 август да излезе в отпуск. Тоест желая през днешния ден да приказваме за работен график, за изясненост,за изключителни съвещания. Те да дефинират в какво време и с какви темпове да пработим тъй като аз не мога да държа мандата безпределно.



(Бел. ред. - след срещата с партиите стана ясно, че, с цел да има време Народното събрание да работи и да бъде назначен нов ръководител на КЕВР)
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР