Продължават разговорите между властта и представители на хора с увреждания

...
Продължават разговорите между властта и представители на хора с увреждания
Коментари Харесай

Институциите ще гонят бързи срокове за новия регистър за хората с увреждания

Продължават диалозите сред властта и представители на хора с увреждания за законовите промени, свързани с персоналната помощ на хората със специфични потребности.

Екстремни периоди за новия указател за хората с увреждания ще гонят институциите. По думите на вицепремиера Томислав Дончев регистъра би трябвало да бъде подготвен до края на януари. Това са се разбрали през днешния ден с протестиращите майки и представителите на национално показаните организации.
Мая Стоицева: Нещата вървят в вярна посока, още повече заговорихме, че ще се направи инспекция за изразходваните до тук средства за неефективния указател. Адриана Стоименова, национално представителна организация: В края на август - оптимистичният период е 20 и да влезе на разискване. Стигнахме до съгласие по въпроса във връзка с финансовата поддръжка. Тя няма да бъде за сметка на персоналната помощ и ще остане за всички правоимащи лица с ТЕЛК-ови решения над 50% по канара, която е създадена.
До края на тази седмица би трябвало да се завърши планът на Закон за хората с увреждания, с цел да може от 20 август да стартира и публичното разискване. Като упованията са до края на септември законът да бъде одобрен от Министерски съвет и да влезе в Народно събрание. През последната седмица общественият министър Бисер Петков с представители на здравното министерство инспектират центрове за хора с увреждания и лечебни заведения.
Бисер Петков, министър на труда и обществената политика: До края на септември ще бъдат ревизира всички дневни центрове за пълнолетни лица с увреждания, чиито брой е 79 все още. Заедно с Държавната организация за протекция на детето ще бъдат осъществени и инспекции в дневните центрове за деца и младежи с увреждания, с цел да може да имаме цялостни усещания от качеството на тези услуги. Томислав Дончев, вицепремиер: До края на годината би трябвало да изградим подобен указател, който надали е панацея, само че би подредил нещата. И би било ясно в това число, когато би трябвало да бюджетираме нови ограничения.
На срещата в Министерски съвет пристигна и омбудсманът Мая Манолова. Тя сподели, че компромис за това да има 3 закона не е бил реализиран. За това тя и нейния екип чакат финалния вид на Закона за хората с увреждания, с цел да може дружно да го синхронизират със Закона за персоналната помощ. А идната такава среща ще бъде на 17 август.
 © БТА
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР