Продължават преговорите между ЦИК и Сиела норма, съобщи Росица Матева

...
Продължават преговорите между ЦИК и Сиела норма, съобщи Росица Матева
Коментари Харесай

Росица Матева: Още 800 машини за вота ще бъдат произведени в Тайван

Продължават договарянията сред ЦИК и " Сиела норма ", заяви Росица Матева в предаването Според представителя и зам.-председател на ЦИК единственият вероятен реализатор за модифициране на програмен продукт и образуване на изборите е " Сиeла норма ", заради подписан на 6 февруари контракт.

" Той все ще не е изпълнен, не е признат и не е заплатен, защото ангажимента е да се заплати напълно цената, отчасти заплащане не може да бъде направено ", изясни Матева.

" Ако останем с 9600 машини, ще организираме изборите с тях, само че имаме обещанието и водим диалози със " Смартматик ", които са производители. В петък организирахме среща с финансовия министър и представителя на " Смартматик " за Централна и Източна Европа. В Холандия има създадени 672 машини, дали обещание са, че до сряда могат да бъдат създадени в Тайван още 800 машини и могат да бъдат превозени до България ", сподели още Росица Матева.

Тя уточни, че сега се водят диалози по какъв начин да бъде осъществен този превоз и от кого. Обслужването и на новите машини ще бъде от " Сиела норма ".

" В България би трябвало да има машини в 9400 секции, зад граница би трябвало да има машини в 242 секции, ще създадем вероятното да се оправим ", съобщи Росица Матева.

По думите ѝ ще е доста по-добре, в случай че допълнително секции има повече от една машина. Ако доставим тези машини, за които приказваме, ще имам по две допълнително от 700 секции, изясни представителят на ЦИК.

Това ще облекчи процеса и ще подсигурява спокойствието на гласоподавателите, съгласно Матева. Ако не ги доставим, ще би трябвало да се обърне изключително внимание в тези секционни изборни комисии, в които са дали своят вот повече гласоподаватели да се сътвори организацията, тъй че процесът на гласоподаване с машина да стане по-бърз, уточни тя.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР