Продължават преговорите между Продължаваме Промяната, Демократична България, Има такъв народ

...
Продължават преговорите между Продължаваме Промяната, Демократична България, Има такъв народ
Коментари Харесай

Партиите предлагат защита за малките земеделски производители

Продължават договарянията сред " Продължаваме Промяната ", " Демократична България ", " ИТН " и " Българска социалистическа партия за България " за сформиране на кабинет. Една от тематики, които се разискват през днешния ден е  " Земеделие ". Водещ на полемиката е съпредседателят на Политическа партия Кирил Петков. Сред специалистите, които управляват останалите групи в полемиката по земеделие, са Стефан Бурджев от Българска социалистическа партия, Пламен Абровски от " ИТН ", Албена Симеонова от " Демократична България ".

Албена Симеонова, ръководител на Българската асоциация " Биопродукти ", акцентира, че работи дружно с останалите сектори по политиката за налагане на дребните, междинните и фамилните ферми. По думите ѝ изчезват зеленчукопроизводството, производството на плодове, оранжерийното произвеждане. И би трябвало да се направи по този начин, че те да бъдат избавени. Най-сериозният проблем съгласно нея е потреблението и арендуването на земеделските земи, като над 80 на 100 от директните заплащания отиват в по-малко от 2 % от ползвателите в България. " В България земеделието е накриво и по тази причина би трябвало да се обърне съществено внимание за така наречен налагане на тавани на заплащанията ", сподели тя. " Зелената договорка " дава преимущество на здравословните храни. В тази връзка Симеонова прикани да се направи по този начин, че българските храни, мед и вино да намерят място на българския пазар. Много значим е и износът и по тази причина трябват профилирани стратегии - изключително в бранш " Пчеларство ", където да се откри екосистемно субсидиране за опрашването.

От Демократична България акцентираха ролята на фермерските пазари, довели до развиването на дребните и междинни производители. Предложението е обединяване на логистичните браншове при тези пазари, както и урегулиране на пазара на домашни храни, съобразено с европейското законодателство.

Тома Белев акцентира в ревюто си, че горите в България се ръководят под стопански и политически напън, като незаконната и полузаконната сеч заема до 2,5 млн. куб метра дървесина, което е една трета от общия рандеман. Има проблеми и с бракониерството. Десет % от всичките ни гори са в аграрни територии, което значи, че те не могат да се ръководят и да носят изгоди. Белев предложи смяна на Закона за горите, която да залегне още през 2022 година Сред предложенията на Демократична България са цялостна бистрота при ръководство на горите, национална горска инвентаризация за определяне на ресурса, сертификация на държавните гори, както и да се завърши практиката на покупко-продажбите за подмяна и с закононарушенията с диви животни.

От Българска социалистическа партия желаят да се смени моделът на ръководството в земеделието. Според тях основаният модел през последните 15 години е парцелирал всичко на средновековен принцип, а не подчинено на общ стратегически проект, който да преглежда земеделието като част от цялата система от браншове дружно с околната среда, с районното развиване, с демографското развиване, с образованието. Земеделието е било подчинено на главните функционалности - власт, финансов запас, управление, корпоративен избор, показаха от Българска социалистическа партия. От партията оферират към 10 акцента на полемиката, по които съгласно тях имат консенсус с останалите участници в полемиката.

На първо място да се стъпи на това, което имаме в обособените браншове, посредством цялостната им инвентаризация. Момчил Неков акцентира, че България има доста първокласен мед, само че потреблението е към 300-400 грама годишно при 600- 700 грама в Европейски Съюз, което значи, че в случай че убедим популацията в изгодите от продукта, няма да има потребност да изнасяме. Това, което произвеждаме, е към 1,5 кг на глава от популацията, уточни Неков. Той повдигна въпросите за вноса на подправен мед от Китай и напомни напъните си да отбрани българските артикули посредством националната акция " Да защитим българския усет ". Трябва обаче самите производители да се обединят и сами да отстояват ползите си, уточни той.

В България кооперирането е мъчно осъществимо и оттова би трябвало да се изхожда от политиките в бранш " Земеделие ", считат от Българска социалистическа партия. Експертите на партията упорстват за гаранционен фонд, което да не постанова стопаните да ипотекират имуществото си при всеки заем. Освен това - построяването на напоителни системи на територията на страната посредством бюджета с вложения в помпените станции. Организацията на производителите е различен значим фактор, с акцент върху дребните производители, като построяването на тържища е един от способите за това. От левицата упорстват още за надзор върху пестицидите, " тъй като Европа върви от ден на ден към прецизното земеделие и ние можем да се възползваме от това ".

Дискусията може да гледате тук:
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР